Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rygestop kan give lavt stofskifte

Forskere har fundet ud af, at pludseligt rygestop kan give gener som træthed, dårlig koncentration og vægtstigning.

ARKIVFOTO. Når rygeren har skoddet den sidste smøg, døjer mange med ubehagelige gener som træthed, koncentrationsbesvær og øget vægt. Gener, der kan være symptom på for lavt stofskifte med behov for livslang behandling med medicin.
ARKIVFOTO. Når rygeren har skoddet den sidste smøg, døjer mange med ubehagelige gener som træthed, koncentrationsbesvær og øget vægt. Gener, der kan være symptom på for lavt stofskifte med behov for livslang behandling med medicin.

Selv om det er usundt at ryge, kan det også være usundt at kvitte tobakken, viser en ny undersøgelse fra Aalborg Sygehus, der netop er publiceret i tidsskriftet Clinical Endocrinology.

Når rygeren har skoddet den sidste smøg, døjer mange med ubehagelige gener som træthed, koncentrationsbesvær og øget vægt. Gener, der kan være symptom på for lavt stofskifte med behov for livslang behandling med medicin.

- I vores undersøgelse kunne cirka 85 procent af alle nye tilfælde af for lavt stofskifte, der opstod inden for to år efter et rygestop, tilskrives rygestoppet. Om patienterne havde røget i to, 10 eller 20 år gjorde ingen forskel, siger professor, overlæge, dr.med. Peter Laurberg fra afdelingen for stofskiftesygdomme på Aalborg Sygehus.

Ikke bedre at ryge

Men man skal ikke tro, at det bedre kan betale sig at fortsætte med at ryge, uddyber han:

- Rygning er dog så livsfarligt, at det under alle omstændigheder er vigtigt at holde op, siger Peter Laurberg.

På baggrund af den nye viden opfordrer han praktiserende læger og personer, der for nyligt er stoppet med at ryge, til at være opmærksomme på symptomerne:

- Mange tilfælde bliver opdaget alt for sent. Mange går rundt i flere måneder og har det dårligt og ender måske med at blive sygemeldt. Der skal kun en simpel blodprøve til at stille diagnosen, og det er på ingen måder en sjælden sygdom. Er man ikke opmærksom på symptomerne, får man måske lyst til at ryge igen, fordi man har det så dårligt. Det ville jo være den værste konsekvens, siger Peter Laurberg.

Det er et af de mange kemikalier i tobak, som påvirker immunsystemet på en måde, der gør, at et pludseligt rygestop får immunsystemet til at blive meget aggressivt over for skjoldbruskkirtlen.

- Vores hypotese er, at der sker en tilpasning af immunsystemet, mens man ryger, mens det at holde op, typisk sker fra den ene dag til den anden. Når man så pludselig holder op, angriber immunsystemet skjoldbruskkirtlen, og stofskiftet falder drastisk, siger Peter Laurberg.

Hvert år får omkring 1.500-2.000 danskere konstateret for lavt stofskifte. Diagnosen stilles ved en blodprøve, og behandlingen, der ofte er livslang, er tabletter med stofskiftehormon.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.