Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rygeforbud giver ukoncentrerede medarbejdere

I kampen mod kræft kan et rygeforbud i arbejdstiden været et effektivt våben. Men et rygeforbud vil betyde ukoncentrerede medarbejdere, advarer læger.

TV 2 og Kræftens Bekæmpelses stort opslåede kampagne ”Knæk Canceren” kulminerede lørdag aften med et indsamlet donationsbeløb på den gode side af 100 mio. kr..

I kampen mod kræft ville et forbud mod at ryge i arbejdstiden være et effektivt politisk indspark, men det vil føre til, at rygerne har svært ved koncentrere sig om deres arbejdsopgaver. Det mener overlæge, dr.med. Eva Prescott fra Bispebjerg Hospital og speciallæge i intern medicin, Poul Ebbe Nielsen, der er tidligere formand for Tobaksskaderådet.

Begge er de enige om, at flere vil kvitte cigaretterne, hvis rygning bliver forbudt i arbejdstiden, men det vil også skabe problemer. For arbejdsdagen vil ikke være mere end en time gammel, før rygetrangen for første gang vil begynde at krible i kroppen for de mange rygere.

- Hvis du ryger 20 cigaretter om dagen, så vil du have behov for at ryge en cigaret i timen, fortæller Poul Ebbe Nielsen.

Ifølge Eva Pescott, der er overlæge på Kardiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, melder rygetrangen sig hele tiden, og det går udover koncentrationen.

- De får abstinenser, når de ikke har røget i nogle timer. Så mister de koncentrationsevnen, siger Eva Prescott.

Forbud i Aarhus Kommune

I Aarhus Kommune risikerer rygere, der er kommunalt ansatte fra starten af næste år at få problemer med koncentration. Kommunen har som den første vedtaget et totalt rygeforbud for kommunens ansatte, så cigaretterne må forblive i tasken, indtil arbejdsdagen er gået på hæld.

For at afhjælpe rygernes problemer med at holde koncentrationen vil kommunen tilbyde kurser til at hjælpe de ansatte med helt eller delvist at droppe cigaretterne. Eva Prescott advarer dog om, at et rygestop er ”rigtigt svært”. Succesraten kan i mange tilfælde være meget lav. I nogle tilfælde helt ned til 5 pct., fortæller hun. Forbuddet vil derfor påvirke rygerne hver dag, så længe de ikke er stoppet med at ryge.

- Hvis man fortsætter med at ryge om aftenen, så vil rygetrangen melde sig hver dag, når man ikke får sine cigaretter, fortæller hun.

Lykkes det at blive røgfri, vil det ifølge Poul E. Nielsen tage to måneder fra et rygestop, før abstinenserne efter nikotin vil være aftaget.

Kommunen ikke bekymret

Aarhus kommune er ikke bekymret for en udsigt til mange ukoncentrerede ansatte. Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) er nemlig ikke enig i lægernes vurdering.

- At nikotin eller nogle af de flere hundrede tilsætningsstoffer i cigaretter skulle øge koncentrationsevnen er på ingen måde en dokumenteret påstand, skriver han i en mail.

Kommunen har ingen tal på, hvor mange rygere, der er i Aarhus Kommune, skriver Thomas Medom. En undersøgelse foretaget for Sundhedsstyrelsen fra december sidste år viser dog, at hver fjerde dansker ryger, og godt hver femte ryger hver dag.

Formanden for Danmarks Rygerforening, Frank Pedersen, er ikke i tvivl om, at et rygeforbud vil ramme koncentrationsevnen.

- Der er ikke en ryger, som kan gå syv-otte timer på arbejdet uden at ryge. Det kan man slet ikke, fortæller han.

Han fortæller, at han i perioder godt kan undvære en cigaret i to timer, men der skal ikke meget til, før rygetrangen melder sig på.

- Jeg vil gerne indrømme, at hvis jeg sidder til et uinteressant møde, så går der en time, før jeg bare skal ud og have en mig en smøg. Når først rygetrangen begynder at melde sig, så kan det ikke undgå at tage fokus, afslutter han.

Rygning er ifølge Kræftens Bekæmpelse den bedst dokumenterede årsag til kræft og øger risikoen for lungekræft og en lang række andre kræftsygdomme.

Artiklen er skrevet i samarbejde med journaliststuderende på Roskilde Universitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.