Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rwandisk mand risikerer udlevering for folkedrab

De rwandiske myndigheder vil have en 50-årig rwander med bopæl i Danmark udleveret for formodet anpart i folkedrabet i 1994. Justitsministeriet sagde i sommer ja, men det har manden klaget over. Nu tager Retten i Roskilde stilling.

Skal en herboende 50-årig mand udleveres til retsforfølgelse i det afrikanske land Rwanda, hvor han er anklaget for at have deltaget i folkedrabet i 1994?

Det spørgsmål tager Retten i Roskilde stilling til i dag, mandag, på baggrund af en begæring fra Rwanda om udlevering af manden.

I sit hjemland står den etniske hutu og tidligere skoleinspektør anklaget for at have taget del i nedslagtningen af tusindvis af tutsier under folkedrabet i landet i 1994. For at være med til at slå en stor gruppe tutsier ihjel ved højdedraget Kabuye Hill i april 1994. Og fordi der har været tvivl om, hvorvidt anklagerne om folkedrab kunne behandles i det danske retssystem, vil de rwandiske myndigheder have den 50-årige udleveret.

Siden slutningen af 2010 har manden siddet varetægtsfængslet i Danmark, og i sommer besluttede Justitsministeriet, at han ville få en fair retssag i Rwanda, og at det derfor var i orden at udlevere ham. Men af frygt for at blive offer for et justitsmord, har den rwandiske mand klaget over afgørelsen.

- Skønmaleriet af forholdene svarer slet ikke til realiteterne, lød det tilbage i september fra den anklagedes advokat, Bjørn Elmquist, til Jyllands-Posten.

Her gjorde han opmærksom på bekymringen over, hvorvidt rwanderen kunne få lov at føre sine egne vidner.

- Masser af mennesker forsvinder sporløst i Rwanda, uden at myndighederne gør noget, sagde Elmquist til Jyllands-Posten med henvisning til rapporter fra menneskerettighedsorganisationerne Amnesty International og Human Rights Watch.

Samme problematik understreger Human Rights Watch.

- Det rwandiske system savner stadig uafhængighed. Der har været mange tilfælde, hvor regeringen har lagt pres på domstolene for at opnå den dom, regimet ønsker. Dommere, vidner og andre er ofte kommet under pres, og det er særligt almindeligt i politisk følsomme sager. Så det kan ikke garanteres, at den pågældende får en retfærdig rettergang, siger Carina Tertsakian, der indsamler informationer om forholdene i Rwanda og Burundi for Human Rights Watch, til Kristeligt Dagblad.

Hun understreger dog også, at de ikke på forhånd kan sige, at det bliver en uretfærdig rettergang for den 50-årige rwander fra Danmark. Det er blandt andet det, Retten i Roskilde - hvor sagen er endt efter rwanderens klage - ved eftermiddagens domsafsigelse giver sin vurdering af.

Omkring 800.000 mennesker mistede livet i løbet af 100 dage ved folkedrabet i Rwanda.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.