Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rwander skal udleveres for folkedrab

En herboende rwandisk mand skal udleveres til retsforfølgelse i hjemlandet, hvor han er anklaget for at have taget del i folkedrabet i 1994, fastslår Østre Landsret.

En 50-årig rwandisk statsborger skal udleveres fra Danmark til hans afrikanske hjemland, hvor han står til retsforfølgelse for folkedrab. Det har Østre Landsret fredag afgjort i en stadfæstelse af Retten i Roskildes afgørelse fra november sidste år.

De rwandiske myndigheder begærede manden udleveret i februar 2012 til strafforfølgelse for blandt andet folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med myrderierne i Rwanda i 1994. Manden, der er etnisk hutu, er i hjemlandet anklaget for at tage del i drab på adskillige tutsier under folkedrabet, der fandt sted i april 1994.

Det var Justitsministeriet, der oprindeligt bestemte, at rwanderen skulle udleveres. Den afgørelse indbragte han for domstolene, da han mener, at han vil være i fare for forfølgelse og tortur i hjemlandet, lige som han har hustru og mindreårige børn i Danmark og ikke forventer at kunne få en retfærdig rettergang i Rwanda.

To retsinstanser herhjemme har dog nu fastslået, at udleveringen er lovlig.

»Landsretten har på alle væsentlige punkter tilsluttet sig afgørelserne fra Ju­stitsministeriet og Retten i Roskilde. Grundlaget for landsrettens prøvelse af Justits­ministeriets afgørelse har omfattet mængder af materiale om blandt andet rwandiske rets­regler, oplysnin­ger fra rwandiske myndigheder, domme og andre dokumenter fra nationale og internatio­nale dom­stole, oplysninger fra uafhængige menneskerettighedsorganisationer og informa­tioner, som er fremkommet i medierne mv.,« skriver Østre Landsret i en pressemeddelelse.

Landsretten finder således ikke, at en udlevering vil »indebære en kræn­kelse af den minimumsstandard, som følger af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 6«, der handler om retten til retfærdig rettergang.

Omkring 800.000 mennesker mistede livet i løbet af 100 dage ved folkedrabet i Rwanda.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.