Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusmiddel-ekspert kalder studiedoping alvorligt

Der er store risici, når nogle studerende tager receptpligtig medicin for at klare studierne, siger ekspert.

Koffeinpiller købt på nettet og ulovligt anskaffet adhd-medicin.

Op mod hver tiende studerende bruger medicin og stoffer for at klare sig igennem de lange arbejdsuger med både fuldtidsstudium og studiejob. Det viser en undersøgelse fortaget af juristernes og økonomernes fagforening, Djøf.

Lederen af Stofrådgivningen, Trine Ry, kalder det "relativt alvorligt", når studerende ordinerer receptpligtigt medicin til sig selv.

- Jeg tror, at der er tale om studerende, der er opsat på at have kontrol over alle livets facetter, og de bruger altså de her stoffer til at yde det allerbedste. Men der er nogle ret store sundhedsmæssige risici, når det ikke er udskrevet af lægen, siger Trine Ry.

Blandt andet er der ved et misbrug risiko for at udvikle psykoser, angst og paranoide reaktioner.

Undersøgelsen viser, at otte procent af medlemmerne i Djøf Studerende tager præstationsfremmende stoffer under studiet.

Dansk Magisterforening er i en tilsvarende undersøgelse kommet frem til, at 6,5 procent af deres studerende medlemmer har gjort det samme.

Det er blandt andet præstationsfremmere som koffeinpiller og adhd-medicinen Ritalin samt det opkvikkende modafinil og beroligende betablokkere, de studerende bruger.

- Vi kommer ikke til at se, at de her studerende bliver afhængige, som vi ser det i misbrugssystemet, siger Trine Ry.

- De fleste er pligtopfyldende og stræbsomme studerende, som vil gøre rigtig meget for at nå i mål, og som bruger det som et led i at opnå større kontrol i livet, siger hun.

Selv om de studerende føler sig pressede, mener uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs ikke, at der skal skrues ned for de faglige krav på landets uddannelser.

- Man må derimod se på, hvad det er for nogle krav de unge i øvrigt stiller til sig selv og deres liv. Her tænker jeg på alle de ting, man som ung universitetsstuderende gerne vil ved siden af sine studier.

Ulla Tørnæs vil nu gå i dialog med universiteter og uddannelsesinstitutioner om problemet med de studerendes brug af præstationsfremmende stoffer.

- Jeg har brug for at vide mere om omfanget. Og derfor vil jeg i den løbende dialog, som ministeriet har med universiteterne, bede dem om at forholde sig til problemstillingen, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.