Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rusland kræver systemkritiker udleveret fra Danmark

Advokat for Ruslands førende oppositionsleder er anholdt af dansk politi efter mellemlanding i København.

Kremls bygning 1, hvor Præsident Vladimir Putin har kontor / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Kremls bygning 1, hvor Præsident Vladimir Putin har kontor / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV

København. Dansk politi har anholdt en 43-årig russisk statsborger ved navn Alexander Panesj, der siger, at han er advokat for stormagtens førende oppositionsleder.

Det skriver Politiken torsdag.

Alexander Panesj bor til daglig i Frankrig, hvor han i november 2015 søgte politisk asyl efter at være flygtet fra Rusland i frygt for forfølgelse på grund af tilknytning til den førende oppositionsleder Aleksej Navalnyj, som han efter eget udsagn har været advokat for.

Alexander Panesj var i sidste uge på vej fra Frankrig til Litauen, da hans fly mellemlandede i Danmark, hvor han blev anholdt og dagen efter fremstillet i Københavns Byret. Han er foreløbig varetægtsfængslet til 19. december.

Siden 2016 har Alexander Panesj været internationalt efterlyst af de russiske myndigheder for omfattende bestikkelse af embedsmand, korruption, falsk forklaring og falsk bevisførelse.

Anklager, som Panesj nægter sig skyldig i og kalder for fabrikerede.

- Det er uforståeligt, at de danske myndigheder finder grund til at anholde ham, fordi han lige akkurat strejfer dansk jord. Efter at han i et år har boet helt åbenlyst i Frankrig, hvor hans asylsag i øjeblikket behandles, siger russerens danske advokat, Kim Bagge, til Politiken.

Rigsadvokaten bekræfter, at Københavns Byret har varetægtsfængslet en 43-årig russer. På grund af tavshedspligt kan landets øverste anklagemyndighed ikke oplyse hans navn, eller hvad han står anklaget for i Rusland.

Ifølge Politikens oplysninger er der dog tale om Alexander Panesj.

- Hvis en person er internationalt efterlyst, er det Danmarks forpligtelse at undersøge mulighederne for udlevering. I den forbindelse har retten besluttet at varetægtsfængsle ham, siger chefkonsulent Henriette V. Norring fra rigsadvokatens internationale enhed, til Politiken.

De har nu rettet henvendelse til de russiske myndigheder, der er blevet bedt om at sende en formel udleveringsanmodning.

Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), siger til Politiken, at sagen kan være med til at forværre de diplomatiske spændinger.

Han anser det for mest sandsynligt, at den russiske mand får lov til at rejse tilbage til Frankrig, hvor hans asylsag er under behandling.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.