Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rumænsk ambassadør får opsang efter hemmelig agents tyverier i Danmark

Rumænsk politi bad chauffør om at udføre tyveri af maskiner i Jylland, og det er i strid med danske regler.

ARKIV.
ARKIV.

En sag om en hemmelig og ulovlig rumænsk politiefterforskning på dansk jord har været bragt op på højt niveau, viser det sig nu.

Rumæniens ambassadør har været indkaldt til et møde i Udenrigsministeriet. Reaktionen skyldes, at rumænsk politi havde instrueret en lastvognschauffør om at begå to store tyverier i Jylland.

Mødet med ambassadøren fremgår af et svar fra Justitsministeriet til retsudvalget, hvor socialdemokraten Mogens Jensen har stillet spørgsmål om sagen.

Chaufføren var såkaldt agent og deltog i grov kriminalitet først i Skive og derefter i Ulfborg. Her deltog han i tyveri af entreprenørmaskiner for cirka fire millioner kroner.

Men dansk politi havde intet fået at vide om chaufførens optræden som agent, som er ulovlig efter dansk ret.

På mødet i Udenrigsministeriet fik ambassadøren besked om, at "samarbejdet om bekæmpelse af international kriminalitet skal ske inden for de gældende retlige rammer," fremgår det af svaret til retsudvalget.

Derefter lovede ambassadøren at orientere alle relevante myndigheder i Rumænien om den danske holdning.

- Det er en meget, meget speciel sag, har statsadvokat Jan Rechendorff tidligere udtalt.

Anklagemyndigheden besluttede at tiltale chaufføren for den grove kriminalitet, men både Retten i Holstebro og Vestre Landsret har frifundet ham.

Begge domstole lægger vægt på, at han havde været i god tro. De rumænske myndigheder havde nemlig givet ham en garanti om, at han ikke ville blive straffet.

Alligevel kom han til at tilbringe godt 200 dage bag tremmer.

Meningen var, at han skulle infiltrere og dermed afsløre et mafialignende netværk. Derfor har Ritzau spurgt den rumænske ambassade, om nogen er blevet sigtet i sagen.

I en mail onsdag oplyser ambassaden, at sagen fortsat er under efterforskning, og at der derfor på nuværende tidspunkt ikke kan frigives oplysninger.

Sagen håndteres af anklagere, der arbejder med sager om organiseret kriminalitet og terrorisme.

I øvrigt er tre maskiner fra kuppet i Skive endnu ikke kommet retur til Danmark.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.