Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Royal fødselsdag: Playboy-prinsen fylder 60

Fyrst Albert af Monaco rammer det runde hjørne onsdag. Han har været kendt som "playboy-prinsen", men lever i dag som familiefar til tvillinger.

Fyrst Albert af Monaco fylder 60 år 14. marts. Scanpix/Valery Hache
Fyrst Albert af Monaco fylder 60 år 14. marts. Scanpix/Valery Hache

Monaco. Fyrstedømmet Monaco kan fejre royal fødselsdag 14. marts.

Den monegaskiske monark, fyrst Albert, fylder nemlig 60 år midt i marts.

Den royale fødselar er søn af fyrst Rainier og prinsesse Grace, der inden det royale ægteskab var kendt som den oscarvindende amerikanske skuespillerinde Grace Kelly.

Fyrst Albert voksede op i Monaco sammen med sin lillesøster, prinsesse Stéphanie, og sin storesøster, prinsesse Caroline. I 1982 døde hans mor, prinsesse Grace, i en trafikulykke, 52 år gammel.

Efter sin fars død i 2005 blev fyrst Albert Monacos monark. Selv om han er den mellemste i søskendeflokken, har drenge arveretten i fyrstedømmet uanset placering.

Monaco styres af en lille regering udpeget af fyrsten selv, og i sin tronfølgetale lovede fyrst Albert at gøre miljøbeskyttelse og humanitært hjælpearbejde til fyrstedømmets officielle politik.

I 2000 mødte fyrst Albert for første gang sin 20 år yngre kone, fyrstinde Charlene. Dengang var Charlene Wittstock, som hun hed, borgerlig sydafrikansk konkurrencesvømmer, og parret mødte hinanden til et stævne i Monaco.

Parret blev set sammen adskillige gange efter svømmestævnet. Men det var først under åbningsceremonien til de olympiske vinterlege i den italienske by Torino i 2006, at de stod officielt frem sammen.

Parret forlovede sig i 2010 og giftede sig året efter ved et sommerbryllup. I december 2014 blev fyrsteparret forældre til tvillingerne prins Jacques og prinsesse Gabriella. Selv om prinsessen blev født først, er prinsen tronfølger.

Fyrst Albert, som efter en række eskapader i nattelivet fik tilnavnet "playboy-prinsen", har to børn fra to tidligere forhold.

Han har vedkendt sig faderskabet til Alexandre Stéphane Grimaldi-Coste på 14 år og 26-årige Jazmin Grace Grimaldi.

Begge børn bærer efternavnet Grimaldi, som er et slægtsnavn tilhørende den monegaskiske fyrstefamilie.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.