Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Roskilde-regn kan inspirere til klimaløsninger i byer

Byplanlæggere kan hente inspiration i Roskilde Festivals måde at tilpasse sig klimaet på, mener arkitekt.

Byplanlæggere kan hente inspiration i Roskilde Festivals måde at tilpasse sig klimaet på, mener arkitekt.
Byplanlæggere kan hente inspiration i Roskilde Festivals måde at tilpasse sig klimaet på, mener arkitekt.

Mange tusinde mennesker har nærstuderet vejrudsigterne op til dette års Roskilde Festival.

Men uanset om pladsen bliver ramt af skybrud, eller om det ikke bliver så slemt, som prognoserne har lydt, er der inspiration at hente for landets byplanlæggere.

Det mener Anna Aslaug Lund, der er arkitekt og ved at færdiggøre sin erhvervs-ph.d., "Rum for Regn", der handler om, hvordan der kan skabes mere attraktive byrum tilpasset fremtidens klima.

»Klimaforandringerne, som vi allerede oplever, er en af de største udfordringer for byplanlægning verden over.«

»Store regnskyl bliver hyppigere mange steder i verden, og det skal vores byer kunne håndtere. Det kan de ikke helt nu,« siger hun.

Festivalen kan bruges som konceptmodel for, hvordan vi skal tænke vores byer i fremtiden, mener Anna Aslaug Lund.

Særligt påpeger hun, at et vigtigt perspektiv i den midlertidige by, som festivalen er, er, at den ikke er overplanlagt.

Der er faste elementer som madboder og toiletfaciliteter, men der er en masse rum til, at brugerne kan være medskabere, forklarer Anna Aslaug Lund.

»Folk tilpasser sig vejret og arbejder med naturen i stedet for at forsøge at skjule og styre naturens processer fuldstændig, som man gør i byerne,« siger hun.

Ph.d.-projektet er skrevet i samarbejde med Rambøll og arkitektvirksomheden Gottlieb Paludan.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.