Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Risikofrit at puste danske æg til påske

Sidste år blev der ikke registreret ét eneste tilfælde af salmonella forårsaget af danske æg.

Stockfoto: I påskeferien kan man trygt spise blødkogte æg til morgenmad og puste æg, som kan males og bruges til påskepynt.
Stockfoto: I påskeferien kan man trygt spise blødkogte æg til morgenmad og puste æg, som kan males og bruges til påskepynt.

I påskeferien kan man trygt spise blødkogte æg til morgenmad og puste æg, som kan males og bruges til påskepynt.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser nemlig, at der sidste år ikke var nogen danskere, der fik salmonella fra danske æg.

»De danske æg er efter en lang indsats blevet fri for salmonella. Det betyder, at man kan omgås danske æg uden at være bekymret for at blive smittet,« siger Steen Ethelberg, seniorforsker ved Statens Serum Institut.

Der er dog fortsat danskere, som bliver ramt af salmonella med opkast, diarré og kvalme. Men det er oftest på rejser, at sygdommen rammer.

For hvis man rejser på påskeferie uden for Danmark, kan man ikke være sikker på, at æggene er salmonellafri, advarer seniorforskeren.

Næsten 80 procent af danskerne, som er blevet smittet med den type salmonella, som typisk findes i æg, er blevet smittet i udlandet.

Og ser man overordnet på salmonellainfektioner, er mere end hver anden rejserelateret, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet fra 2015. Danskere har hyppigst fået sygdommen med hjem fra Tyrkiet, Thailand og Spanien.

Blandt de personer, som er blevet smittet med salmonella, har svinekød været den fødevarekilde, som har gjort flest syge.

På grund af den lave risiko for salmonella, har Fødevarestyrelsen siden 2013 ikke ment, at der var grundlag for at fraråde at bruge friske, rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til eksempelvis desserter og kager, som ikke bliver opvarmet.

Dog anbefaler styrelsen fortsat, at børn og ældre kun spiser pasteuriserede æg, hvis de skal spises rå.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.