Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Risiko for stormflod: Stormen er stilnet af, men vandet stiger stadig

I den sydlige del af landet kan vandstanden stige med 1,5 meter. Der er risiko for stormflod og oversvømmelser flere steder.

Foto af Vikingeskibshallen i Roskilde under stormen Urd den 27. december.
Foto af Vikingeskibshallen i Roskilde under stormen Urd den 27. december.

Blæsten over Danmark har toppet. Ved Thyborøn kunne man tidligt på natten måle enkelte vindstød med orkanstyrke, men vinden er ved at aftage.

Det oplyser Thyge Rasmussen, vagthavende meteorolog ved DMI.

»Vindstyrkerne er kulmineret. Det toppede først på natten og vender ikke tilbage,« siger han til Ritzau.

Fokus er dog flyttet fra blæsevejr til vandstand. For i den sydlige del af Danmark er det vandet, der opfører sig anderledes end normalt.

Flere steder stiger vandet til et sjældent højt niveau. Særligt i Køge Bugt, Lillebælt og Storebælt kan vandstanden nå op over 1,5 meter. Det er markant mere end det, man plejer at komme ud for langs kysterne.

»Det er set før, men det sker ikke så tit, at man når så højt op. Nogle steder taler man om en hundredeårshændelse, så det er en af de sjældne situationer,« siger Thyge Rasmussen til Ritzau.

Årsagen til den øgede mængde vand skal findes i den seneste tids vestenvind og en blokade ved Kattegat.

»Det er noget vand, som er blæst op i Østersøen øst for Bornholm med vestenvinden. Nu er vinden ved at slå om i nordøst, så nu kommer vandet tilbage som et bølgeskvulp,« siger Thyge Rasmussen.

»Der er også blæst en del vand ned gennem Kattegat, og det bliver der stadig, så vandet kan ikke komme ud. Derfor stiger det i de sydlige, indre farvande,« siger han.

Stormen Urd ramte i første omgang Danmark den 27. december (på billedet i Jyllinge). Men Urd fortsætter her i det nye år  med at give trussel om stormflod
Stormen Urd ramte i første omgang Danmark den 27. december (på billedet i Jyllinge). Men Urd fortsætter her i det nye år  med at give trussel om stormflod

De ramte områder strækker sig fra Falster op til Amager. Nord for København ventes der ikke problemer. Det samme gælder nord for bæltbroerne.

Vandet vil skylle ind over kysterne i løbet af eftermiddagen, men vil sive ud i havet igen få timer senere.

»Det falder igen i løbet af aftenen og natten, så det er i relativt få timer, at det når så højt op,« lyder det fra Thyge Rasmussen.

Beredskabsstyrelsen er flere steder ved at lægge sandsække i udsatte kystområder.

I Hvidovre på den københavnske vestegn varsles borgere i særligt udsatte områder af kommunen per SMS om den aktuelle risiko for stormflod.

I Dragør på Amager gik arbejdet i gang tirsdag aften, hvor stormflodsvarslet kom ud. Der er lagt vanddæmninger ud på havnen og et dige er forstærket med sandsække.

Hvis vandet stiger så højt som varslet i værste tilfælde, vil arbejdet dog være forgæves, fordi oversvømmelsen vil komme alligevel,  vurderer  Tim Ole Simonsen, der er talsmand for Hovedstadens Beredskab.

»Hvis vandstanden bliver for høj, vil vandet komme ind over digerne. Nogle steder kan vi forstærke digerne, men andre steder er der åer og lavninger, hvor vandet kan finde vej igennem. Der skal et større arbejde til.« siger han til Ritzau.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.