Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rigspolitiet har kun fået få henvendelser om cyberangreb

Send en fil til Europol, en mail til politi.dk eller ring 114. Hvis du vil undgå det: Opdater til den nyeste version af Windows

ARKIV: computer, tastatur, arbejde, job, hacking, internet, mac, pc
ARKIV: computer, tastatur, arbejde, job, hacking, internet, mac, pc

Siden fredag eftermiddag og hen over weekenden er flere lande blevet udsat for et omfattende ransomwareangreb. Angrebet er efter Europols opfattelse det største ransomwareangreb hidtil og vurderes at have ramt over 200.000 brugere i mere end 150 lande. Angrebet har ramt både privatpersoner, myndigheder, offentlige institutioner og virksomheder i hele verden, skriver Rigspolitiet i en status på det aktuelle hackerangreb.

Der har i medierne været omtale af, at mange danske computere skulle være ramt, men Rigspolitiet har indtil videre kun modtaget ganske få henvendelser, der relaterer sig til Wana DeCrypt0r 2.0 - kendt som WanaCry - som er navnet på den aktuelle ransomware. Politiet skriver, at de ikke på nuværende tidspunkt har kendskab til, at kritiske systemer herhjemme er ramt. Rigspolitiets Cyber Crime Center NC3 og Center for Cybersikkerhed samarbejder om angrebet.

 

Politiet er på sagen

 

Politiet fortæller, at man har modtaget enkelte henvendelser, og at man nu ser nærmere på indholdet af dem. Rigspolitiet samarbejder i den forbindelse med relevante nationale og internationale parter for at kortlægge angrebets omfang og iværksætte relevante efterforskningsskridt.

Undgå at din computer bliver inficeret
Ransomwareangrebet rammer en svaghed i de ældre Windows-systemer. Derfor kan man undgå at blive ramt af WannaCry, hvis man opdaterer sin computer til den nyeste version. Desuden opfordrer politiet til at undgå at klikke på links eller vedhæftede filer, hvis man ikke er 100 pct. sikker på indholdet. Samtidig opfordrer politiet til, at man løbende tager back-up kopier af sine data og holder sin back-up offline.

Er skaden sket?
Hvis skaden er sket, og ens systemer er blevet inficeret, kan man forsøge at fremsende en fil til Europols hjemmeside ved navn NoMoreRansom. Her kan man kontrollere, om der allerede findes en dekrypteringsnøgle til den kryptering, der har ramt ens computer. Derudover opfordrer Rigspolitiet til, at alle, der er blevet ramt, hjælper politiet med at kortlægge omfanget af angrebet ved at anmelde hændelsen på politi.dk eller ved at henvende sig til sit lokale politi på telefon 114.

Desuden opfordrer politiet til ikke at betale den løsesum, gerningspersonerne kræver, da det blot bidrager til at gøre ransomware til en profitabel forretning, ligesom der ikke er nogen garanti for, at betaling fører til frigivelse af ens filer, vurderer Rigspolitiet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.