Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rigsarkivets gæster skal vogte hinanden

Forskere kritiserer sikkerhedstiltag på Rigsarkivet, som i deres øjne lægger op til overvågning blandt arkivets brugere. Samtidig må historikere sætte forskning i bero, fordi dele af arkivet er lukket.

»Man undervurderer, hvor meget stress det indebærer for en læsesalsbruger at skulle arbejde på den unaturlige måde. Det føles unødvendigt intimiderende,« siger museumsinspektør Henrik Lundbak fra Frihedsmuseet om Rigsarkivets påbud om, at brugerne skal sidde lige ved siden af hinanden for at højne sikkerheden.
»Man undervurderer, hvor meget stress det indebærer for en læsesalsbruger at skulle arbejde på den unaturlige måde. Det føles unødvendigt intimiderende,« siger museumsinspektør Henrik Lundbak fra Frihedsmuseet om Rigsarkivets påbud om, at brugerne skal sidde lige ved siden af hinanden for at højne sikkerheden.

Flere historikere er kritiske over for nye sikkerhedstiltag på Rigsarkivet oven på det historiske tyveri af dokumenter fra Anden Verdenskrig.

Arkivets ledelse stiller nu krav om, at forskere og andre besøgende på læsesalen skal sidde ved siden af hinanden for at højne sikkerheden og mindske muligheden for tyveri. Historikerne opfatter det som en mistænkeliggørelse af dem og en opfordring til overvågning.

»Man skal ikke sætte amatører til at lave sikkerheds- og vagtopgaver. Det skal gøres professionelt. Jeg kan godt forstå, at Rigsarkivet har behov for at samle en smule op efter tyverisagen, men det er vigtigt, at det ikke går over gevind,« siger lektor i historie ved RUC, Claus Bundgård Christensen.

Historiker Joachim Lund, lektor på CBS Handelshøjskolen i København, er enig: »Overvågning og kontrol må påhvile Rigsarkivet, dets ansatte og de kameraer, man allerede har sat op. Jeg synes, det er ubehageligt og forkasteligt,« siger han og foreslår, at man i stedet skærper kravene til at identificere de personer, der bruger læsesalen.

Museumsdirektør på Frihedsmuseet Henrik Lundbak kalder proceduren »intimiderende« og en »urimelig stress-faktor«.

Som et yderligere tiltag blokerer Rigsarkivet midlertidigt for de arkivserier, som de to mistænkte har haft fingre i, hvilket betyder, at flere forskere må sætte igangværende opgaver i bero.

»For mit vedkommende er det rigtig skidt,« siger arkivleder Henrik Lundtofte fra Historisk Samling fra Besættelsestiden. Han er ved at afslutte et bogprojekt.

Rigsarkivet har tillige suspenderet muligheden for at få tilsendt arkivalier til eksempelvis Jylland, hvilket også vil være til gene for forskere med bopæl langt fra København.

Rigsarkivar Asbjørn Hellum anerkender, at tiltagene er til gene, men understreger, at det er nødvendigt, mens efterforskningen står på. Han mener desuden, at det er urimeligt af historikerne, at de er så tidligt ude med kritik.

»Forskerne må have tålmodighed med, at vi får vores sikkerhedssystem op at køre igen,« siger han.

Rigsarkivet håber at kunne genåbne for arkivadgangen i begyndelsen af det nye år, men det afhænger af politiets efterforskning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.