Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rigsadvokat: Pinds syriensforbud vil lette arbejdet for anklageren

Indrejseforbud gør det nemmere for anklagemyndigheden at føre bevis mod syrienkrigere, siger Ole Hasselgaard.

Rigsadvokat Ole Hasselgaard.
Rigsadvokat Ole Hasselgaard.

København: Regeringens ønske om at indføre indrejseforbud til Syrien er blevet kritiseret af Straffelovrådet og andre eksperter for at være en dyr løsning, der næppe afholder radikaliserede unge fra at blive syrienkrigere.

Men set fra toppen af den danske anklagemyndighed, er det væsentligste formål med regeringens forslag, at det vil gøre det lettere at retsforfølge syrienskrigere, der vender tilbage til Danmark, pointerer rigsadvokat Ole Hasselgaard.

- Uden at jeg i øvrigt skal blande mig i en mere principiel diskussion om indrejseforbud i konfliktområder, må jeg bare helt nøgternt konstatere, at det ikke vil være lige så vanskeligt for anklagemyndigheden alene at skulle bevise, at en person har været i en bestemt konfliktzone - eller forsøgt at rejse til en konfliktzone - end at skulle føre konkret bevis for, at den pågældende eksempelvis har tilsluttet sig bestemte grupper i en konfliktzone, skriver Ole Hasselgaard i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Danmark er det europæiske land, der har den højeste andel af fremmedkrigere, der er vendt tilbage.

Cirka halvdelen af dem, der er taget til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat er kommet tilbage til Danmark, men det har vist sig svært at retsforfølge dem.

Regeringens forslag støttes af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti og kan dermed samle flertal. Vedtages det, vil det lette anklagemyndighedens bevisbyrde, fordi alene det at indrejse i et konfliktområde kriminaliseres.

Justitsminister Søren Pind (V) lægger op til, at det skal være ulovligt at rejse ind i et konfliktområde, med mindre man har et anerkendelsesværdigt formål som journalist eller nødhjælpsarbejder.

Det skal kræve tilladelse fra de danske myndigheder at få lov at rejse ind.

Overtrædelse af forbuddet skal kunne straffes med fængsel i op til seks år.

Blandt kritikerne af forslaget er regeringens rådgivende organ Straffelovrådet, strafferets- og menneskeretseksperter, samt blandt andre Dansk Journalistforbund, hvis formand, Lars Werge, påpeger, at et indrejseforbud vil gør det vanskeligere for journalister at dække konflikten i Syrien.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.