Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rettighedsadvokater gav sig selv fri adgang til kunders konti

Ingen skulle godkende, når bedragerianklagede advokater hævede penge på kunders konti, viser forklaring.

Ingen skulle godkende, når bedragerianklagede advokater hævede penge på kunders konti, viser forklaring. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)
Ingen skulle godkende, når bedragerianklagede advokater hævede penge på kunders konti, viser forklaring. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)

Der var ingen, der kunne kontrollere eller stoppe advokaterne fra Johan Schlüter Advokatfirma fra at hæve penge på deres kunders konti. Det forklarer den bedragerianklagede advokat Susanne Fryland i Københavns Byret fredag.

Hende og partnerne i Johan Schlüter, der stod for at indsamle og fordele rettighedspenge til film- og tv-producenter, er anklaget for blandt andet at have faktureret deres kunder for 115 millioner kroner mere, end de havde ret til.

Helt praktisk er det ifølge anklagemyndigheden sket med, at der er udskrevet uretmæssige fakturaer, som så er hævet på kundernes konti.

Kunderne var foreninger for rettighedshavere som eksempelvis CAB, Filmret og Filmkopi.

»Hvem betalte de faktura, der blev udstedt af jer?« spurgte bagmandspolitiets anklager fredag.

»Det gjorde bogholderiet. Altså CAB's bogholderi, som er administreret af os,« svarede Susanne Fryland.

De foreninger, der var Susanne Fryland og Johan Schlüters kunder, blev nemlig administreret af advokaterne selv. Dermed havde de fuld adgang til at hæve på kundernes konti, uden at foreningerne blev opmærksom på det.

»Nej, ingen i CAB så faktura. Der er ikke noget sekretariat eller andet. Der er en formand, men sekretariatsfunktionen lå i Slagelse (Registrering Danmarks hovedkvarter red.),« sagde Susanne Fryland.

Udbetalingerne skete via meget vide fuldmagter, der lod eksempelvis regnskabschefen i Registrering Danmark og Susanne Fryland hæve penge fuldkommen uden andres godkendelse på kundernes konti.

Susanne Fryland fortalte i retten, at det sandsynligvis har været hende selv, der har stået for at få fuldmagterne lavet.

»Er det sædvanligt?«, spurgte anklageren Susanne Fryland, der svarede:

»Jeg ved ikke, om det er sædvanligt. Men der har været tilsvarende fuldmagter i andre foreninger.«

Susanne Fryland og Johan Schlüter, der stod for den overordnede aftale med producenterne, er anklaget for blandt andet mandatsvig af særlig grov beskaffenhed og skyldnersvig.

Producentforeningen kræver 100 millioner kroner i erstatning fra de to og en tredje advokat for at have bedraget foreningen dens retmæssige udbetalinger.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.