Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Retssagen om Godhavn-drengene lever endnu

Nævn overvejer, om byretsdom om en af Godhavnsdrengene alligevel kan ankes til Østre Landsret.

Retssagen om en stribe overgreb på drengehjemmet Godhavn er ikke død.

Selv om Østre Landsret i december afviste at behandle en anke af Københavns Byrets dom, er det muligt, at sagen alligevel havner i landsretten.

Det skyldes, at Procesbevillingsnævnet for tiden er ved at overveje, om der skal gives tilladelse til, at byrettens dom kan ankes.

Hvis nævnet siger ja, vil landsretten for alvor skulle beskæftige sig med de forhold, som de anbragte børn levede under på hjemmet i Tisvildeleje.

Landsrettens afgørelse i december drejede sig kun om det processuelle - om retten kunne tage stilling til sagen uden en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet eller ej. Og svaret var altså et nej.

Nævnet oplyser mandag til Ritzau, at en afgørelse træffes enten i februar eller i begyndelsen af marts.

En af de såkaldte Godhavnsdrenge, Poul Erik Rasmussen, kræver 10.001 kroner af Social- og Indenrigsministeriet.

Ministeriet skal anerkende, at han blev udsat for grusom og umenneskelig behandling, hvilket er i strid med menneskerettighedskonventionen og FN's torturkonvention, lyder det.

Da Københavns Byret i april sidste år tog stilling, blev ministeriet frifundet. Kravet om godtgørelse var forældet, mente byretten.

Rasmussen kræver godtgørelse på grund af sit ophold på Godhavn i 1962-64.

I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem.

Resultatet var "Godhavnsrapporten." Heri blev det fastslået, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

Flere politikere har været optaget af Godhavnsdrengenes skæbne. I Folketinget har Socialdemokraterne fremsat et beslutningsforslag, og målet er, at de berørte får en officiel undskyldning.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.