Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rekordmange nye euforiserende stoffer

Den lynhurtige udvikling på markedet for syntetiske stoffer bekymrer i EU.

Myndighederne beslaglægger stadig kokain Europa over. Ifølge en ny rapport fra EUs narkoovervågningscenter tyder meget dog på, stoffets popularitet er dalende. Til gengæld er mange nye euforiserende stoffer kommet til.
Myndighederne beslaglægger stadig kokain Europa over. Ifølge en ny rapport fra EUs narkoovervågningscenter tyder meget dog på, stoffets popularitet er dalende. Til gengæld er mange nye euforiserende stoffer kommet til.

EU har aldrig registreret flere nye stoffer end i 2012, hvor listen indtil videre er udvidet med 50 produkter. I hele 2011 nåede tallet kun op på 49.

Tallene stammer fra den nyeste årsberetning fra EUs narkoovervågningscenter, EONN. Rapporten bliver offentliggjort i dag, og den hastige udvikling på markedet for syntetiske stoffer bekymrer i EU.

- Især er det kommet bag på mig, hvor hurtigt den nuværende udvikling med hensyn til syntetiske stoffer er gået, siger EUs kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström ifølge en pressemeddelelse.

Rapporten refererer også en EONN-undersøgelse fra 2011, der viste et rekordstort antal online-forhandlere af såkaldte »legal highs«. 693 forhandlere solgte euforiserende produkter til EU-lande. Det var 170 flere end året før.

Alle de nye stoffer er syntetiske, og mange efterligner virkningen af allerede kendte stoffer som for eksempel kokain. I mange tilfælde er der dog tale om nye kemiske sammensætninger, der dermed ikke er ulovlige.

Det stiller store krav til de enkelte medlemslande, der skal reagere hurtigt, når nye farlige stoffer dukker op, og EU-kommissionen arbejder allerede på en ny lovgivning, der skal sikre en bedre indsats mod de nye stoffer.

- Jeg tror, det står klart for alle, at en stærk og koordineret indsats vil være nødvendig for, at vi kan sætte effektivt ind på dette område, siger Cecilia Malmström.

Mange europæiske lande har allerede indført nye nationale love. Blandt andet har Danmark, Italien og Frankrig ifølge rapporten indført kontrol med hele grupper af stoffer. Dermed er det blevet vanskeligere for laboratorierne at fremstille stoffer, der ikke er omfattet af lovgivningen.

I Danmark betyder ændringen at toldmyndighederne oftere kan beslaglægge nye stoffer med det samme, fortæller lederen af SKATs målrettede indsats mod nye stoffer, Axel Grønkjær.

- Sagsgangen er blevet lettere for os, og det sikrer, at færre meget skadelige stoffer kommer ud til almindelige forbrugere, siger han.

Axel Grønkjær bekræfter samtidig, at det europæiske problem også rammer Danmark.

- Vi har aldrig haft så mange sager om nye syntetiske stoffer, som vi har nu. Det skyldes dog til dels, at vi er blevet mere bevidste om dem og har en mere målrettet indsats, siger han

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.