Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rekordmange arbejder frivilligt

Antallet af folk, der arbejder frivilligt med ældre, socialt udsatte og andre velfærdsopgaver er næsten firedoblet på otte år.

På trods af finanskrise og tårnhøj arbejdsløshed er der flere danskere, der vælger at give en hånd med på velfærdens kerneområder uden at få en øre for det, skriver Politiken.

En analyse fra Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet viser, at det sidste år var 11 procent af den voksne befolkning, der arbejdede frivilligt med en social indsats i forhold til tre procent i 2004. Det er næsten en fordobling på otte år og den højeste andel nogensinde.

- Velfærdsstaten har altid gået hånd i hånd med frivillige, men vi ser i stigende grad, at de kommunale opgaver eksempelvis organiseres, så hjemmehjælpen får tid til rengøring, indkøb og vask, mens en frivillig besøgsven står for det mere sociale og snakken med den ældre, siger professor Bjarne Ibsen, der står bag analysen.

Resultaterne placerer Danmark i toppen international og på niveau med Sverige og Norge, når det kommer til frivilligt arbejde.

Det glæder social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S).

- I gamle dage var der en hattedamefrygt, som bestod i, at det var velmenende damer, der skulle gøre en indsats for dem, der ikke kunne selv, men den er ved at blive ændret. Og det er godt, for det handler om samfundsansvar og om at være der for andre mennesker. Om man engagerer sig på Livslinjen eller i Børns Vilkår er underordnet, siger ministeren til avisen.

Hos Frivilligrådet mener man, at de mange frivillige medfører en afbureaukratisering og helt anden nærhed med brugerne.

- Eksempelvis er flere af jobcentrene begyndt at bruge frivillige som mentorer for unge arbejdsløse. Det kan give bedre resultater, når der pludselig kommer en frivillig voksen og er med i dialogen på en anden måde end en jobkonsulent som myndighedsperson, siger formand Vibe Klarup Voetmann til Politiken.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.