Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rekordledighed blandt nye faglærte

Sidste år gik hver syvende nyuddannede faglærte arbejdsløs i mere end seks måneder. Fagforbund kræver fokus på problemet.

Hver syvende, der afsluttede en erhvervsuddannelse i 2011, gik direkte ud i mindst et halvt års ledighed, skriver Ugebrevet A4.

Det er næsten fire gange så mange, som blandt de nyuddannede i 2008, hvor Danmark blev ramt af finanskrisen.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er det især faglærte, der har svært ved at finde arbejde.

Sidst ledigheden blandt nyuddannede toppede, i 2003, var det kun hver fjerde ledig nyuddannet, der var faglært. Senioranalytiker Mie Dalskov Pihl fra AE kalder tendensen et nyt ledighedsmønster, fordi dimittendledighed traditionelt har handlet om arbejdsløse akademikere, men sådan er det ikke længere.

- Det typiske billede på dimittendledigheden har ændret sig. Hvor det tidligere var hver fjerde ledig, som var faglært, er det nu mere end hver tredje af de ledige dimittender. Samtidig ser vi, at akademikerledigheden ikke er værre i dag end i 2002 og 2003, hvor vi sidst havde krise, men for de faglærte er det all time-high. Aldrig har så stor en andel af faglærte gået direkte ud i ledighed, siger hun til Ugebrevet A4.

Også nyuddannede med mellemlange videregående uddannelser er ramt af rekordhøje ledighedstal, hvor hver sjette går direkte ud i mindst seks måneders ledighed.

Dansk Metal oplever også, at nyuddannede har svært ved at finde arbejde.

- Industrien har mistet 50.000 til 100.000 arbejdspladser, og der er en masse steder, hvor man tidligere ansatte folk efter endt uddannelse. Lindø Værftet for eksempel, men også andre store virksomheder. De arbejdspladser er der ikke længere, siger Torben Poulsen, der er leder af Metals a-kasse.

Hårdest ramt af alle faggrupper er de nyuddannede pædagogiske assistenter. Her begyndte knap hver tredje, som blev færdig i 2011, erhvervskarrieren med at være arbejdsløs i mindst et halvt år.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.