Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rekordlav kriminalitet skal være endnu lavere

Selv om antallet af straffelovsovertrædelser i 2012 var det laveste i knap 30 år, bebuder justitsminister Morten Bødskov (S) en forstærket kamp mod kriminalitet.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Selv om både justitsminister Morten Bødskov (S) og rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg glæder sig over, at Danmark i 2012 oplevede det laveste antal overtrædelser af straffeloven i knap 30 år, vil de med uformindsket styrke fortsætte kampen mod kriminalitet.

- Danmark er blevet et stadig mere trygt land at leve i, og det er virkelig positivt, siger Morten Bødskov og understreger, at antallet af overtrædelser skal endnu længere ned:

- Det er målet. Derfor har vi også forstærket indsatsen over for indbrudskriminaliteten og rocker- og bandekriminaliteten. Forebyggelse og den målrettede, kontante indsats over for kriminaliteten er strategien fra regeringens side i forhold til at mindske kriminaliteten, siger han.

I 2012 blev der anmeldt 364.368 overtrædelser af straffeloven, hvilket er 6,6 procent mindre end året før. Antallet af anmeldelser af personfarlig kriminalitet faldt fra 19.918 tilfælde i 2011 til 17.973 sidste år.

Jens Henrik Højbjerg glæder sig over tallene og håber, tendensen vil vare ved:

- Vi vil gøre alt for at give vores bidrag til, at den gunstige udvikling fortsætter.

Han understreger, at faldet ikke skyldes, at danskerne er blevet mindre tilbøjelige til at anmelde overtrædelser af straffeloven. Han ser andre årsager:

- Jeg tror, det blandt andet skyldes, at de unge er blevet mindre kriminelle. Det er en trend, vi ser på nordisk plan. De unge tænker sig bedre om - de ved, at de skal tage en uddannelse, og hvis de får en plettet straffeattest, kan det blive fatalt i forhold til de drømme, de har, siger han og fortsætter:

- Politiet får rigtig god hjælp fra borgerne. Man bliver mere og mere klar over, at bekæmpelse af kriminalitet ikke bare er et anliggende for politiet - det er et anliggende for hele samfundet, siger han.

Morten Bødskov mener, at politiets målrettede indsats har en stor del af æren:

- Politiets indsats har de senere år udviklet sig meget positivt - forstået på den måde, at man går målrettet efter nogle af de områder, hvor der beviseligt er problemer. Det gælder antallet af indbrud, hvor vi har taget toppen af stigningen, og hvor antallet af sigtelser stiger ret kraftigt. Det gælder også den meget hårde og målrettede indsats mod rocker- og bandemiljøet, som vi ved står bag meget kriminalitet, siger han.

I Østjylland går politiet målrettet til værks:

- Vi har i hele 2012 haft stor fokus på at mindske volden via vores »Trygt Natteliv«-koncept. Det er ikke mindst udfaldet af den indsats, der afspejler sig i tallene, og det er meget positivt, siger chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen fra Østjyllands Politi. Fra 2011 til 2012 faldt antallet af voldsanmeldelser med 6,7 procent i Østjylland, og samtidig steg sigtelsesprocenten, så 76 procent af anmeldelserne i 2012 endte med en sigtelse.

Syd- og Sønderjyllands Politikreds har som noget nyt udleveret små kort til 4000 medarbejdere i Esbjerg Kommune. Her kan de se, hvad de kan holde øje med på deres vej rundt, og hvordan de så bedst indberetter det til politiet. Antallet af indbrud faldt med 14 procent fra 2011 til 2012 i Syd- og Sønderjylland.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.