Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regionsrådsformand: Grænsen for efterretningstjenesten går ved mails og patientjournaler

Sophie Hæstorp Andersen (S) afventer et konkret forslag fra ministeriet, før hun tager stilling til, om CFCS går for langt, og om Region Hovedstaden fortsat skal benytte dets netsikkerhedstjeneste.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Berlingske kunne i går fortælle, at Center for Cybersikkerhed ønsker udvidede beføjelser. Det var budskabet i en rapport, som Forsvarsministeriet har fremsendt i et svar til Folketinget. Eksperter vurderede, at de foreslåede beføjelser går så vidt, at centeret, der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste, vil kunne tilgå private sundhedsdata.

Det hele handler om den såkaldte »netsikkerhedstjeneste«. Den har blandt andre Region Hovedstaden installeret. Det er ifølge flere eksperter via den, at centret med de udvidede beføjelser vil kunne få adgang til blandt andet patientjournaler.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) afventer et konkret forslag fra regeringen, før hun tager stilling til, om forslaget går for vidt, og om regionen fortsat skal benytte tjenesten.

»Rapporten kommer ikke med konkrete forslag til lovændringer, og derfor er det svært at sige, om der vil blive givet adgang til folks sundhedsdata – men vi vil holde meget øje med de konkrete forslag, der kommer,« siger hun om balancegangen mellem vigtigheden af at beskytte vores data over for udefrakommende cyberangreb og den data­beskyttelse, der traditionelt er meget stærk i Danmark.

»Hackerangreb er et stigende problem. I maj så vi det engelske sundhedssystem blive angrebet. Derfor er det også vigtigt, at patienter og borgere ved, at der bliver passet godt på deres data. Men vores data skal også være i fred for andre myndigheder,« siger hun.

Hvor går grænsen – må de kunne se patientjournaler og e-mail?

Netsikkerhedstjenesten hjælper i dag med at overvåge trafik internt i netværket, men kan ikke se konkret indhold. I langt de fleste tilfælde vil det ikke være internt i regionen, at folk laver hackerangreb. Vi skal beskytte borgernes data, men vi skal også beskytte dem mod, at nogle uretmæssigt kigger ned i dem.

Så grænsen går, når myndighederne kan læse indhold, og ikke bare trafik?

»Ja.«

IT-eksperterne vurderer netop, at de vil kunne læse indhold, ud fra det, der beskrives i rapporten. Mener du dermed, at forslagene går for langt?

»Lige nu er forslagene ikke konkrete nok, til at jeg kan afgøre, om de går for langt eller ikke går langt nok. Vi afventer ministeriets endelige forslag.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.