Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Region Syddanmark vil gardere sig mod fremtidige kræftfejl

Stephanie Lose (V) beklager forsinkede undersøgelser, der fremover skal undgås med mere sikre kontrolprocedurer.

En besked fra Sundhedsstyrelsen i 2014 blev ikke "adopteret korrekt" i systemet hos Region Syddanmark, og det førte til forsinkede kræftundersøgelser af 811 kvinder.

Dybt beklageligt, lyder det fra Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark.

Hun vil nu fokusere på at undgå en gentagelse i regionen.

- Vi må sikre os, at vi har nogle kontrolprocedurer, så vi er helt sikre på, at man får indarbejdet det korrekt, hvis der sker ændringer og tilpasninger, siger hun.

- Det er en fejl, der ikke skal ske. Det beklager vi selvfølgelig rigtig meget og sender en undskyldning til dem, der er blevet berørt af det her.

Stephanie Lose uddyber, at man ikke havde grund til at tvivle på systemet, der betød, at 811 kvinder ved en fejl blev indkaldt for sent til en supplerende kræftundersøgelse.

Hvis den såkaldte mammografiscreening viser "uregelmæssigheder", der kan være tegn på brystkræft, tilbydes kvinden en supplerende undersøgelse, der skal afgøre, om der er tale om brystkræft.

I 2014 præciserede Sundhedsstyrelsen, at den supplerende undersøgelse skal tilbydes senest 14 kalenderdage, fra mistanken om kræft opstår.

Men i 811 tilfælde er den garanti ikke blevet overholdt. 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft.

Helt konkret har Region Syddanmark talt ventetidsgarantien, fra patienten fik konstateret kræft i stedet for det tidspunkt, hvor mistanken om kræft opstod.

Fejlen blev først opdaget, da Region Syddanmark fik en henvendelse fra den database, der samler registreringerne.

Ifølge Stephanie Lose fik regionen besked, fordi der var en "uensartet registreringspraksis".

Alle kvinder mellem 50 og 69 år tilbydes en røntgenundersøgelse af brystet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.