Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Region dropper omstridt døds-gebyr

Det er usmageligt at tage penge for sygehusenes portørhjælp til at lægge afdøde patienter i en kiste, mener udvalgsformand i Region Syddanmark.

Det er usmageligt at tage penge for sygehusenes portørhjælp til at lægge afdøde patienter i en kiste, mener udvalgsformand i Region Syddanmark.
Det er usmageligt at tage penge for sygehusenes portørhjælp til at lægge afdøde patienter i en kiste, mener udvalgsformand i Region Syddanmark.

Pårørende i Sønderjylland og på Fyn slipper nu for at betale et gebyr, når portører på sygehusene hjælper bedemanden med at lægge afdøde patienter i en kiste.

I dag bliver de afkrævet et beløb på 125 kroner for denne ydelse, men det skal være slut nu, mener politikere i Region Syddanmark.

»Det er frit og gratis at blive behandlet på et sygehus i Danmark, og når man er død, er man jo stadig indlagt, så lad os nu får det gebyr ud af verden,« siger formanden for sundhedsudvalget i regionen Poul-Erik Svendsen (S), der står bag forslaget om at afskaffe gebyret, hvilket ventes at få opbakning fra et flertal i regionsrådet.

Ifølge et notat til sagen omhandler prisen på de 125 kroner hjælpen fra en portør til »betjening af loftslift eller anden direkte hjælp til kisteilægning«. Hvis to portører hjælper er prisen 200 kr. I prisen indgår også finansiering i forbindelse med anskaffelse og vedligeholdelse af særligt løfteudstyr.

Beløbet opkræves hos bedemanden, men gebyret sendes videre og optræder typisk på regningen til de pårørende. Sidste år indbragte kisteilægningsgebyret de fire sygehusenheder i Region Syddanmark et beløb på 515.697 kroner. Flest penge i kassen fik Sygehus Lillebælt med 235.456 kroner.

Berlingske har tidligere afdækket, hvordan en vrimmel af gebyrer i al ubemærkethed har sneget sig ind på hospitalerne – trods politiske besværgelser om, at brugerbetalingen i det danske sundhedsvæsen stopper ved hospitalsdøren.

Eksempelvis tager en del sygehuse betaling for ultralydsbilleder af ufødte, CDer med scanningsbilleder, mad og overnatning for pårørende og undersøgelser til brug ved dykkercertifikater.

Desuden har der været stor forskel fra hospital til hospital – også inden for den enkelte region – på, hvad man opkræver gebyr for, ligesom priserne i det hele taget varierede meget.

Det fik regionerne til at harmonisere deres gebyrer og i nogle tilfælde også afskaffe dem. Region Hovedstaden valgte således at droppe kisteilægningsgebyret, som blev opkrævet på Frederiksberg og Gentofte hospitaler. Og nu følger Region Syddanmark efter.

»Det er ikke særlig mange penge, vi får ind på det, og det er også usmageligt med et sådan gebyr,« siger Poul-Erik Svendsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.