Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen vil kæmpe mod EU for billigt brænde

Skatteministeren var »ved at falde ned fra stolen«, da han hørte, at EU krævede en afgift på det brænde, privatpersoner samler i danske skove.

Fremover kan det blive dobbelt så dyrt at samle brænde i skoven - eller sanke, som det hedder. For hvis EU skal godkende regeringens varslede afgift på købebrænde, skal der af konkurrencehensyn også afgift på sankebrænde, lyder kravet fra unionen.

- Da jeg første gang hørte om det, var jeg ved at falde ned fra stolen, for det er dybt mærkværdigt. Bare det at administrere det ville jo give grå hår og tics hos alle i Skatteministeriet, det en meget besværlig sag, siger skatteminister Holger K. Nielsen.

Af hensyn til embedsmændenes grå hår og de danske sankere vil ministeren derfor forsøge at få indført en bagatelgrænse for, hvad der kan omfattes af regeringens varslede »forsyningssikkerhedsafgift«, der vil blive pålagt alle former for rumvarme.

- I Skatteministeriet vil vi gøre, hvad vi kan, for at sankebrænde ikke bliver omfattet af den her afgift, og at der kommer bagatelgrænser for, hvad der skal afgiftpålægges. Men vi kan ikke garantere det, siger skatteministeren.

I dag koster en rummeter sankebrænde omkring 150 kroner. Hvis der kommer afgift på, bliver prisen fordoblet, og det ønsker regeringen ikke, understreger også klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

- Vi risikerer at få en sag på halsen, hvis vi favoriserer dansk brænde i forhold til andet. Men vores argument er jo, at det er overskuelige mængder træ, der bliver indhentet, og vi tror, det er svært at skaffe forståelse i den danske befolkning for det her. Det vil vi sige til EU, siger ministeren.

De to ministre var torsdag kaldt i samråd for at forklare regeringens nye brændeafgift, der formentlig bliver implementeret som en del af energiaftalen frem mod 2020.

Det er endnu ikke fastsat, præcist hvor meget dyrere det bliver at fyre med brænde, men ud fra regeringens energipolitiske oplæg har Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne beregnet, at en rummeter løvtræ vil blive pålagt en afgift på 160 til 175 kroner.

Det får Dansk Skovforening, der repræsenterer skovbruget i Danmark, til at advare mod en øget grænsehandel på området.

- Vores skrækscenarie er, at man fremover varmer de private huse op med træ, der er hentet i udlandet, så vi ikke længere kan sælge træ fra de danske skove. Det vil være et stort slag for vores erhverv, siger direktør for foreningen, Jan Søndergaard.

Men skatteminister Holger K. Nielsen maner til ro - for »der er forskel på at hente øl og hente brænde, når man skal over grænsen«, siger han.

- Jeg tror nu nok, at de folk, der har en trailer at køre med, vil være mere optaget af at tage noget med, der ikke fylder så meget i forhold til prisen. Der kan være et grænsehandelsproblem, men vi forventer, at det kan håndteres, siger Holger K. Nielsen.

Den nye afgift på rumvarme skal lukke det økonomiske hul, der opstår i takt med, at regeringen får færre indtægter fra afgifter på kul, olie og gas som følge af det faldende forbrug af fossile brændsler.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.