Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regeringen klar med beskyttelsespenge til Hedegaard

Beskyttelsen af ytringsfriheden og dem, der bruger den i yderste potens, er vigtigere end hensynet til statskassen, lyder meldingen fra de tre regeringspartier.

ARKIVFOTO 2010 af Lars Hedegaard. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2012)
ARKIVFOTO 2010 af Lars Hedegaard. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2012)

Islamkritiker Lars Hedegaard skal have samme beskyttelse som tegneren Kurt Westergaard, hvis Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at det er nødvendigt. Også selvom det koster PET - og dermed skatteyderne - et tocifret millionbeløb om året at beskytte en person døgnet rundt.

Det mener både Socialdemokraterne, SF og de Radikale, efter at formanden for Trykkefrihedsselskabet er gået under jorden i kølvandet på drabsforsøget mod ham tirsdag i sidste uge.

»Det skal ikke være penge, der afgør, om vi beskytter de mennesker i Danmark, der bruger deres ytringsfrihed fuldt ud. Det er helt sikkert. Det koster samfundet utroligt mange penge, men vi har ikke rigtig noget alternativ,« siger retsordfører Ole Hækkerup (S).

Derfor melder han sig også klar til at grave dybt i statskassen, hvis PET skulle komme i økonomisk bekneb, som det skete, da der skulle findes midler til at mandsopdække Kurt Westergaard døgnet rundt.

Og det vil formentlig blive en lignende ordning med Lars Hedegaard, hvis drabsforsøget viser sig at være politisk motiveret.

»Så har beskyttelsen af Kurt Westergaard skabt præcedens. Hvis den lægges til grund, så er der ingen tvivl om, at det kommer til at koste et tocifret millionbeløb,« siger Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i PET.

Han vurderer, at der skal mindst 18 PET-agenter til for at beskytte en person døgnet rundt. Det vil PET hverken be- eller afkræfte, ligesom efterretningstjenesten heller ikke vil oplyse, hvor meget den samlede regning for sådan en beskyttelse løber op i, eller hvor meget det koster at holde en enkelt PET-agent kørende.

Efterretningstjenestens presseafdeling henviser i stedet til seneste årsberetning. Den dækker årene 2008-2010 og konstaterer blandt andet, at »PET i perioden har fået bevilget cirka 30 millioner kroner til yderligere personbeskyttelse, herunder permanent livvagtsbeskyttelse til bladtegneren Kurt Westergaard samt etablering af døgnvagt på hans bopæl«.

»Vi har øget bevillingerne til PET markant over de senere år. Og det er jo, fordi vi er kommet højere op på terroristernes liste, desværre,« konstaterer Ole Hækkerup.

Det er endnu ikke besluttet, om Lars Hedegaard skal tilbydes samme beskyttelse som Kurt Westergaard. Men hvis PET vurderer, at der var tale om et politisk attentatforsøg, da det falske postbud skød mod islamkritikeren, og efterretningstjenesten skulle mangle midler til at sørge for beskyttelsen, så er SF ligesom Socialdemokraterne klar til at udskrive en check.

»Hvis PET siger, det er nødvendigt at lave en permanent beskyttelse af Lars Hedegaard, og at det koster nogle penge, så stoler vi på det. Og så er vi også klar til at finde pengene,« siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og understreger, at alle danskere er lige, når det gælder retten til beskyttelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Business
  • Politiko
  • Nationalt
  • Globalt
  • Debat
  • Kultur
  • Livsstil
  • AOK
  • Shop
  • E-avis