Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Red Barnet hjælper unge med at få slettet nøgenbilleder fra nettet

Med en ny rådgivning vil Red Barnet hjælpe børn og unge, der har været udsat for deling af krænkende billeder.

Red Barnet vil hjælpe unge mennesker, hvis nøgenbilleder er blevet spredt på nettet.
Red Barnet vil hjælpe unge mennesker, hvis nøgenbilleder er blevet spredt på nettet.

Fortvivlede, bange og frustrerede børn og unge, der har fået delt billeder eller krænkende videoer af sig selv på internettet får nu et tilbud om hjælp og rådgivning fra Red Barnet.

Den nye onlinerådgivning, SLET DET, henvender sig også til børn og unge, der står bag deling af materiale og ikke ved, hvordan de skal få rettet op på skaden igen.

- Jeg vil tro, at der ligger et hævnmotiv bag cirka hvert fjerde tilfælde. De allerfleste af den slags sager sker i ubetænksomhed, siger psykolog og seniorrådgiver hos Red Barnet Kuno Sørensen.

- De unge poster jo i forvejen så meget på de sociale medier og tænker, at der ikke er noget problem i det, siger han.

Rådgivningen åbnede onsdag og støtter børn og unge med brugbar viden, rådgivning og konkret hjælp til at få krænkende billeder og videoer slettet fra internettet.

I særlige tilfælde tilbyder Red Barnet også at hjælpe med at skaffe kontakt til politi og SSP.

Ifølge Red Barnet skammer de unge sig typisk og er bange for at blive mobbet på grund af billederne.

Når et billede først er lagt på internettet, kan det være svært at få det fjernet igen.

Nogle er endda bange for, at de har gjort noget kriminelt, når de i al fortrolighed har delt et nøgenbillede med en ven, veninde eller kæreste.

- Disse stærke følelser kan resultere i, at børnene ikke magter at passe deres skole, at de bliver nedtrykte og i værste fald, at de gør skade på sig selv, siger Kuno Sørensen.

Han oplever, at antallet af børn, der i desperation henvender sig til Red Barnet med den slags problemer, er stigende.

- Vi får op mod fem henvendelser om ugen. Cirka halvdelen af børnene har fået delt billeder. Den anden halvdel har delt billeder af andre. De unge spørger typisk, om de kan straffes for at have delt billeder, og hvad de kan gøre for at slette dem.

Det kan ifølge Kuno Sørensen for eksempel være veninder, der som et tegn på, at de har en særlig fortrolighed med hinanden, har sendt nøgenbilleder til hinanden.

- Og så er problemet tit, hvis de bliver sure på hinanden og ender med at sprede billederne.

I andre sager sender piger nøgenbilleder af sig selv til kæresten og havner på nettet eller på andres mobiler.

Rådgivningen findes på Sikkerchat.dk/sletdet

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.