Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Radio24syv udleverer ikke frivilligt dokumenter

Om nødvendigt går radio til Højesteret for at få afgjort tvist om aktindsigt om amerikanske overflyvninger.

ARKIVFOTO af Simon Andersen.
ARKIVFOTO af Simon Andersen.

København. Radio24syv vil ikke finde sig i, at en dommer i Københavns Byret vil beslaglægge en USB-nøgle med oplysninger om amerikanske overflyvninger i dansk luftrum.

- Vi har fået materialet på lovlig vis via aktindsigt hos Trafik- og Byggestyrelsen.

- Så mener vi ikke, at man kan komme rendende her bagefter - efter ønske fra udenrigsministeren eller amerikanerne eller hvem, det nu måtte være - og pludselig bede om, at det skal kaldes tilbage, siger nyhedschef Simon Andersen, Radio24syv.

Radiostationen har således tænkt sig at kære kendelsen fra byretten.

- Jeg har aldrig hørt om, at en lovligt bevilget aktindsigt på den måde kan trækkes tilbage, og derfor mener vi, sagen skal prøves ved højere instans, siger Simon Andersen.

Nøglen indeholder oplysninger om amerikanske overflyvninger i dansk luftrum med fanger, fra dengang da Afghanistan- og Irak-krigene kørte på fuldt blus.

Trafik- og Byggestyrelsen, der bevilgede aktindsigten, har senere sagt, at det var en fejl, at Radio24syv fik dokumenterne.

I fredagens kendelse giver dommeren myndighederne medhold. Samtidig er det bestemt, at eventuelle kopier af USB-nøglen også skal beslaglægges.

Desuden forbydes Radio24syv at offentliggøre oplysninger om embedsmænds navne, stillinger og kontaktoplysninger.

Radiostationen har ikke tænkt sig at offentliggøre materialet, før der foreligger en endelig afgørelse i sagen.

- Vi følger kendelsen i byretten og bruger ikke materialet, når vi er pålagt ikke at gøre det. Men vi mener, at kendelsen er svær at forstå og skal prøves hele vejen op gennem systemet, siger Simon Andersen.

Han er klar til at gå hele vejen til Højesteret, hvis det er det, der skal til, for at få lov til at bruge materialet.

- Vi mener, vi er forpligtet over for faget og for eftertiden til at få prøvet: Kan man virkelig det, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.