Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rådgivere skal få vægten ned

Voksne overvægtige får nu hjælp til at tabe sig. I går begyndte en ny vægt­stop­-rådgiveruddannelse for kommunernes sundhedsmedarbejdere.

Kirsten Müller løber op og ned ad trapperne iført en vægtvest  for at mærke, hvordan ti kilo ekstra føles. På afsatsen Mumtaz Khan,  ligeledes er udstyret med en vægtvest.
Kirsten Müller løber op og ned ad trapperne iført en vægtvest for at mærke, hvordan ti kilo ekstra føles. På afsatsen Mumtaz Khan, ligeledes er udstyret med en vægtvest.

Kirsten Müller og Mumtaz Khan okser op og ned ad trappen. På skuldrene har de begge en vægtvest, der lægger ti kilo til deres egen vægt.

»Man kan godt mærke forskel, og man kommer virkelig til at svede af det,« siger Kirsten Müller, der til daglig arbejder som sundhedskonsulent i Halsnæs Kommune.

»Det er helt klart en forringelse af ens udfoldelsesmuligheder at have ti kilo ekstra på skuldrene, for selvom ti kilo ikke lyder af meget, så kan man godt mærke, at det tynger én,« siger hun og Mumtaz Khan, der til daglig arbejder som etnisk konsulent og freelancetolk i Vollsmose Sundhedscenter, supplerer:

»Man kan meget bedre forholde sig til, hvor meget ti kilo egentlig er,« siger hun.

De to kvinder har netop påbegyndt en ny uddannelse til »vægtstoprådgivere«, som er del af satspuljeaftalen på 57,5 mio. kr., som regeringen har afsat til en målrettet indsats over for vægttab og vægtvedligeholdelse blandt svært overvægtige voksne.

»Vi laver en uddannelse for nogle faggrupper, der i forvejen har berøring med borgerne. Det vil typisk være ressourcesvage mennesker og folk, der i forvejen har et BMI på 30 eller derover, som er den primære målgruppe, men der vil også komme andre til,« siger Per Brændgaard Mikkelsen, der er cand.scient. i human ernæring og fagligt ansvarlig på uddannelsen.

152 på kursus
De 152 kursister, der i første omgang skal uddannes til vægtstoprådgivere er ansat i kommunerne landet over, og de arbejder til daglig som eksempelvis jordemødre, sundhedsplejersker, sundhedskonsulenter, fysioterapeuter eller har en ernæringsfaglig uddannelse som udgangspunkt. De er delt ind i hold på ca. 25 kursister, som i fire måneder skal uddanne sig til vægtstoprådgivere. Der vil være fem kursusdage, mens kursisterne resten af tiden skal tilegne sig viden via e-learning. Her kan de læse og øve sig, og så er der mulighed for at være i dialog med medkursister og undervisere og udveksle erfaringer, når man bruger metoderne i praksis.

»Overvægt er forbundet med tabu, og en af måderne at gå til emnet på er at betragte det som en risikofaktor for forskellige ting på lige fod med rygning eller et stort forbrug af alkohol. Vægtstoprådgiveren tager overvægten op som en naturlig ting af deres gennemgang af risikofaktorer og har et mere objektivt forhold til det,« siger Per Brændgaard Mikkelsen.

Vægtstoprådgiverne skal også arbejde med egne fordomme i forhold til målgruppen. Metoden hedder Små Skridt og er klientcentreret, hvilket vil sige at der ikke er en bestemt metode, men at man afbalancerer i forhold til klienten.

»Vi går ind og spørger, hvad klienten tror ville virke, men afbalancerer effekten i forhold til efterlevelsen. Det handler ikke om at presse vægtstopperen ud i at gøre en masse ting, i stedet arbejder vi med hele mennesker. Det er små ting, der kan få dem til at ændre adfærd uden at ændre vaner,« siger Per Brændgaard Mikkelsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.