Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Råd tager afstand fra muslimske vagtværn

Private vagtværn, som muslimske kvinder kan kontakte, hvis de udsættes for diskrimination, er en dårlig idé. Det mener formanden for Rådet for Etniske Minoriter.

Foto: Søren Bidstrup
Foto: Søren Bidstrup

Private muslimske sikkerhedsnetværk i København og Aarhus vil rykke ud, når muslimske kvinder udsættes for fysisk eller verbal chikane. Baggrunden for de nyetablerede netværk er, at muslimske kvinder i stigende grad beretter om diskrimination og overfald i kølvandet på terrorangrebet i Paris og senest weekendens attentater i København. I stedet for at ringe til politiet kan kvinderne ringe til en gruppe muslimske mænd, som rykker ud og hjælper.

 

Men de private værn er en rigtig dårlig idé, mener Yasar Cakmak, formand for Rådet for Etniske Minoriteter.

»Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis nogle personer misbruger situationen og stemningen til at chikanere og diskriminere – det skal vi ikke acceptere. Men jeg vil opfordre til, at man kontakter politet. Vi har et velfungerende retssamfund, og det er politiet, der har ansvaret på området. Det kan være svært at styre, hvordan sådan en situation kan udvikle sig,« siger Yasar Cakmak.

 

Det er uklart, hvor omfattende sikkerhedsnetværkene er, men en talsmand fra gruppen »Beskyt dine søstre« i København siger til avisen metroXpress, at flere hundrede mænd i København er klar til at rykke ud. Han understreger, at gruppen ikke er »en bande eller et tæskehold«, men en gruppe af »fredelige muslimer«, der vil foretage civile anholdelser og ringe efter politiet, hvis en kvinde udsættes for et fysisk overfald.Ifølge Jyllands-Posten er et lignende netværk etableret i Aarhus, og her ser Østjyllands Politi det ikke som et problem, så længe de udsendte hjælpere »ikke bliver korporlige«. Det har fået Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen (DF), op af stolen.»Når repræsentanter for ordensmagten står frem og siger god for et parallelt retssystem, hvor man ikke ringer til politiet, når man har brug for hjælp, men kontakter en gruppe eller et vagtværn, ja, så er vi godt i gang med noget, som bare er forkert. Vi vil bede justitsministeren om at forklare politiledelsen, at det her på ingen måde er acceptabelt,« siger Martin Henriksen til Berlingske Nyhedsbureau.

 

Hos Københavns Politi råder man til at kontakte politiet, idet situationer med fysiske overfald hurtigt kan udvikle sig.

Mens flere organisationer, herunder Islamisk Trossamfund, melder om en stigning i overgreb og diskriminerende handlinger mod muslimske kvinder, som blandt andet tæller fysiske overgreb i form af kvælertag, spyt og skub, oplever Københavns Politi ifølge metroXpress ikke en stigning i antallet af anmeldelser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.