Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Q&A om patient-venteliste: »Vi tager det meget alvorligt«

Alllerede i 2015 lovede Ulla Astman (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, at rette op på de lange ventetider til landets hovedpineklinikker.

Ulla Astman (S), formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.
Ulla Astman (S), formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Læs resten af Berlingskes artikel om emnet her.

Hvorfor er der stadig så lang ventetid?

»Den største udfordring, vi har, er en generel mangel på neurologer. Vi har forsøgt at forbedre indsatsen ved at uddanne flere, men samtidig er der kommet flere opgaver til i sundhedsvæsenet, for eksempel demensudredning og -behandling, som også er en stor opgave for neurologerne.«

Du har kendt til problemet siden 2015, hvor du lovede, at det ville blive bedre, hvorfor er det gået i den forkerte retning?

»Jeg tror desværre, at vi i 2015 nok undervurderede problemets omfang. Vi havde en tro på, at flere neurologer, der blev uddannet, ville være med til at bringe ventetiden ned, men vi kan konstatere, at det ikke er tilstrækkeligt.«

Hvad kan man gøre for at bringe ventetiden ned?

»Først og fremmest kan hospitalerne gå deres opgaver igennem på hovedpinecentrene for at se, om der er opgaver, der kan overtages af andre faggrupper. For eksempel om sygeplejerskerne kan overtage flere opgaver, så lægerne kun tager sig af det allermest nødvendige. En anden mulighed er, at der kommer flere privathospitaler og klinikker, som kan løse opgaven på kvalificeret niveau. I øjeblikket er der kun en privataktør, og den ligger i Ringsted. Jeg kan kun håbe, at der er flere private aktører, som vil oprette specialiserede tilbud til hovedpinepatienter. En tredje løsning kan være, at vi tager en dialog med Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet om, hvordan vi kan uddanne flere neurologer til hovedpinecentrene. Det gør vi gerne. Man kan også afsøge muligheden for udenlandske læger, men det er ikke nogen snupstagsløsning.«

Der er en behandlings- garanti på 30 dage, som også gælder hovedpine og migræne, hvornår vil vi se den garanti indfriet?

»Jeg er bange for, at vi kommer til at vente et stykke tid, før det for alvor ændrer sig. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi tager det meget alvorligt. Der er rigtig mange danskere, der lider af hovedpine, og det ser også ud til at klinikkerne har fået endnu flere patienter. Vi vil lægge os i selen for at få uddannet flere neurologer, og samtidig skal vi kigge på om, der er noget, vi her og nu kan gøre i forhold til vores arbejdsgange på hospitalerne, så vi kan behandle flere.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.