Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Psykolog: Unge mænds få lægebesøg er livsfarligt

Det kan få konsekvenser for mænds helbred, at de allerede i en ung alder ikke går til lægen og tager symptomer seriøst, mener chefpsykolog på Rigshospitalet.

Det er de færreste mænd, der slår et smut forbi lægen, hvis der er noget, der gør ondt eller føles forkert.

En ny undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed viser, at tre gange så mange unge mænd som kvinder går mere end et år uden at være hos lægen.

Det kan ifølge Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed, have store konsekvenser for mændenes helbred.

»Allerede i de unge år har mænd en høj overdødelighed for eksempel i forhold til kræftsygdomme. Vi kan se, at det hænger sammen med, at unge mænd allerede tidligt har de unoder, som mænd har i de ældre år, med ikke at gå til lægen eller at reagere på symptomer,« siger han.

Hver gang der dør 100 kvinder mellem 15-24 år, dør der 300 unge mænd, viser tal fra Dødsårsagsregisteret ifølge Politiken. Svend Aage Madsen mener, at forklaringen skal findes i, at det ikke ligger til mænd at gå rundt og føle efter, og fortælle hvordan man har det,

»Når det handler om at bevare sin sundhed, så er det en dårlig og livsfarlig ting,« siger han.

Tidligere har det især været de ældre mænd, der har været i fokus, når det kommer til lægebesøg og sundhed. Den nye undersøgelse slår fast, at der er behov for at se på mænds adfærd allerede i de unge år,

»Hvis vi skal arbejde med mænds sundhedsmæssige forhold, så skal vi have fat i dem allerede i de unge år for at kunne modvirke dødeligheden og de dårlige vaner, der kun bliver forstærket op igennem årene,« siger Svend Aage Madsen.

Det skal blandt andet gøres ved, at sundhedspersonalet skal tale med de mandlige patienter og gøre dem opmærksomme på, at det er vigtigt at gå til tjek engang imellem.

Derudover har Forum for Mænds Sundhed lavet et redskab på internettet, hvor mænd kan indtaste deres symptomer. Får de et grønt felt op på skærmen, skal de ikke gøre noget, er det gult, skal de kontakte lægen og er det rødt, skal de ringe 112.

»Det er vigtigt med nogle klare og konkrete tilbud, hvor mændene får nogle handlingsanvisninger, hvor man ikke skal snakke så meget, men hvor man bare får af vide, hvad man skal gøre,« forklarer Svend Aage Madsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.