Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Psykisk syge vurderes forskelligt

I hovedstadsområdet er sandsynligheden for at få en diagnose som skizofren markant større end andre steder i landet, viser ny rapport.

En ny dokumentationsrapport fra Dansk Psykiatrisk Selskab og PsykiatriFonden viser, at sandsynligheden for at få en diagnose som skizofren i hovedstadsområdet er markant større end andre steder i landet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge formanden for PsykiatriFonden, overlæge Anne Lindhardt, er den manglende ensartethed et stort problem.

- Der er en meget skæv fordeling af speciallæger, men også forskellige traditioner for, hvordan patienternes symptomer vurderes og diagnosticeres. Forskellene er for store til, at de er reelle, siger hun til avisen.

Anne Lindhardt efterlyser derfor ens retningslinjer i hele landet.

- Der er behov for mere præcise, fælles retningslinjer for, hvordan man udreder og behandler psykiske sygdomme, siger hun.

Ifølge sundhedsminister Astrid Krag (SF) er de store forskelle »ikke i orden«.

- Tallene tyder på, at der er alt for store forskelle inden for psykiatrien, når det gælder diagnostikken. Man kan frygte, at forskellene også gør sig gældende i behandlingen af patienterne. Det er selvfølgelig ikke i orden, skriver ministeren i en mail til Morgenavisen Jyllands-Posten og understreger, at regeringen har indledt et udvalgsarbejde for at løfte psykiatrien.

Professor Poul Videbech fra Psykiatrisk Hospital i Aarhus mener, at en af forklaringerne på forskellene er manglen på speciallæger, hvilket ifølge ham er et stort problem i især Nord- og Vestjylland og på Sjælland.

I regionerne erkender man, at der er for store udsving i antallet af psykiatriske patienter i de forskellige regioner og egne af landet, hvorfor man har iværksat en kvalitetsdagsorden for området, som blandet andet indebærer obligatorisk efteruddannelse af læger i psykiatrien, oplyser chefrådgiver Mikkel Lambach fra Danske Regioner til avisen. Målet er ensartede behandlingstilbud i hele landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.