Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Psykisk syge i København venter måneder på botilbud

Ventelisterne er rekordlange, viser tal fra kommunen. Det øger risikoen for vold i botilbuddene, lyder kritik.

Flere hundrede psykisk syge københavnere, der har brug for hjælp i dagligdagen og derfor er visiteret til at bo i et såkaldt socialpsykiatrisk botilbud, må vente i måneder på at få en plads.

Lige nu er der 358 borgere på venteliste til et botilbud. Af dem er 188 helt uden botilbud, viser tal fra Københavns Kommune, som fagbladet Socialrådgiveren har fået aktindsigt i. Den gennemsnitlige ventetid er omkring ni måneder, viser tallene.

De lange ventetider kan betyde, at borgerne får det værre, mener Rasmus Balslev. Han er fællestillidsrepræsentant i Københavns Kommune og medlem af Dansk Socialrådgiverforenings hovedbestyrelse.

- Mange af dem er udfordret både i forhold til deres sociale kompetencer og deres fysiske og psykiske helbred. Og hvis ikke de får det opsyn, de burde have, kan de få det dårligere, siger han.

De lange ventelister er ikke kun et problem for borgerne, men også for medarbejderne, mener formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.

- Når borgere ikke får et relevant behandlingstilbud, forværres deres situation. Og dermed øges risikoen for vold og trusler. I værste fald kan det have en dødelig udgang for medarbejdere, som vi jo har set eksempler på, siger hun.

Majbrit Berlau hentyder til drabet på en 57-årig kvindelig social- og sundhedsassistent. I påsken blev hun stukket ihjel af en beboer på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde.

Problemet er ifølge Majbrit Berlau, at der ikke er nok relevante botilbud. Hun mener, der skal lægges en national handlingsplan.

Ifølge direktør i Socialforvaltningen i Københavns Kommune Anders Kirchhoff vil der i 2016 blive oprettet 25 ekstra pladser.

Tallene fra Københavns Kommune viser, at der i 2008 var 234 på venteliste, mens der i 2012 var 327.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.