Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Psykisk syge fylder arresthuse

I Vestre Fængsel kæmper ni ud af ti varetægtsfængslede med psykiatriske lidelser.

Mange varetægtsfængslede i de danske arresthuse kæmper med en psykiatrisk lidelse, skriver Politiken.

Det viser en ny undersøgelse i Danmarks største arresthus, Vestre Fængsel, som Kriminalforsorgen har gennemført fra 2009 til 2012.

Ifølge undersøgelsen havde ni ud af ti af 672 udredte varetægtsfængslede en eller anden form for psykiatrisk lidelse – 83 procent har andre psykiske lidelser som depression, personlighedsforstyrrelser og misbrug af alkohol eller narkotika, mens otte procent har en decideret sindssygdom som eksempelvis skizofreni.

Undersøgelsen har kun gransket de indsatte i Vestre Fængsel, men konklusionen læner sig ifølge rapporten tæt op ad lignende studier fra udlandet, og psykiatrikonsulent i Kriminalforsorgen Peter Kramp mener, at den peger på et langt bredere problem.

»Hovedtendensen vil man også kunne finde i andre arresthuse«, siger han, men understreger, at der kan være regionale forskelle, fordi storbyerne ofte tiltrækker personer med svære psykiske lidelser.

Han bakkes op af formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, som begræder situationen, der ofte går ud over hans medlemmer, der dagligt må håndtere indsatte med svære psykiske problemer – en opgave, som de ifølge ham ikke altid er rustet til.

»Det er rigtig slemt. Og der er ingen tvivl om, at det er et problem i samtlige arresthuse og fængsler«, siger han.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger til Politiken, at der i fremtiden skal gøres mere for at forbedre forholdene.

»Der er flere initiativer på vej. Det her er et massivt problem, og vi må se på, hvad vi kan gøre bedre. Men vi har sat penge af, så man kan øge sundhedsbetjeningen i fængslerne, og vi tilknytter psykiatriske konsulenter til alle arresthuse«, siger Karen Hækkerup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.