Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Psykisk syge bliver begloet på nyt prisvindende sygehus

Det nye psykiatriske sygehus i Aabenraa vinder priser for arkitekturen, der byder på åbne rum og store vinduer med masser af lysindfald. Men de store vinduer betyder også, at folk fra gaden stiller sig op og kigger ind på patienterne. Det kan gå ud over de psykisk syge, lyder kritikken.

Psykiatrisk Sygehus i Aabenraa bliver kritiseret for de mange vinduer, der betyder, at forbipasserende på gaden stiller sig og kigger ind på de psykisk syge patienter.
Psykiatrisk Sygehus i Aabenraa bliver kritiseret for de mange vinduer, der betyder, at forbipasserende på gaden stiller sig og kigger ind på de psykisk syge patienter.

Det skulle være så godt. Der blev lovet lys, luft og nyt liv til patienter og medarbejdere, da det nye psykiatriske sygehus i Aabenraa åbnede i sommeren 2015. De åbne rum og store glasfacader med udkig til naturen høstede fine arkitekturpriser og store roser.

Men udkig er lig med indkig. Og her er glansbilledet falmet for dem, der har deres daglige gang på sygehuset. Flere ansatte og patienter kritiserer i en artikel i Ugeskrift for Læger, at rummene simpelthen ikke egner sig til behandling af svært psykisk syge.

Sygehuset er nemlig lavet, så det er muligt for forbipasserende på gaden at gå ind på området og kigge direkte ind af de store vinduespartier. Det er sket flere gange, lyder det fra Birgitte Vange, overlæge i Ungdomspsykiatrisk Dag- og døgnafsnit Aabenraa.

»På patientstuen har alle nedrullede persienner. Men afdelingens gange og fællesarealer kan ikke skærmes med gardiner eller persienner. Hvem forestiller sig, at det giver tryghed for svært psykisk syge mennesker eller personale, at forbipasserende har indblik til livet under indlæggelse? Eller at medpatienten på nabogangen kan følge med, når du græder eller blotter dig?« skriver hun i et debatindlæg i Ugeskrift for Læger.

Hun bakkes op af Klaus Müller-Nielsen, der er nuværende ledende overlæge i børne-unge-psykiatrien i Aabenraa.

»Det er heller ikke hensigtsmæssigt, at patienterne kan kigge ind på hinanden fra den ene afdeling til den anden. Hvis der opstår en voldsom situation på en afdeling, kan patienterne på den anden afdeling overfor se ind og følge med – uden umiddelbart at få forklaret situationen. Det gavner ikke behandlingen af dem,« siger overlægen til ugeskriftet.

Har kostet 448 mio. kr.

Derfor er de på afdelingerne begyndt at skærme af ved at montere gardiner i samtalerummene og maskeringer i fællesrummene. En ekstra udgift oven i de 448 mio. kr., som sygehuset har kostet at bygge. En udgift, der ifølge Kristian Bennedsen næstformand i Sind (Landsforeningen for psykisk sundhed) kunne være sparet.

»Det er krænkende, at man bruger så meget tid og så mange penge på et byggeri, der skal bruges i mange år, hvor patientsikkerheden og patientoplevelsen ikke er tænkt så meget med, som det kunne og burde. Vi vil nu gå i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed om, hvordan vi kan gøre noget ved det her,« siger han til Berlingske.

Sygehuset vandt i juli arkitekturkonkurrencen Design & Health International Academy Awards, som er en af verdens førende arkitekturpriser, og som gives til sygehusbyggerier over hele kloden.

Det store lysindfald, der blandt andet lå til grund for, at Aabenraa kom på verdenskortet i den verdensomspændende konkurrence, er netop det, der blev efterstræbt, da sygehuset skulle udformes, fortæller Stephanie Lose (V), der er formand for regionsrådet i Syddanmark.

»Vi har undervejs i byggeprocessen involveret medarbejdere og patienter i den måde, byggeriet skulle udvikles på. Og et af ønskerne var en masse lys på afdelingen. Det giver os så nogle problemer, som vi må se på, hvordan vi kan løse. Vi er opmærksomme på det,« siger hun.

Hun fortæller, at regionsrådet netop har indsamlet feedback fra patienter og medarbejdere, og hun hører både positive og negative udmeldinger om arkitekturen.

Selvom flere undersøgelser tidligere har vist, at forskellige former for indkig på psykiatriske afdelinger er problematiske, mener hun ikke, at der er blevet lavet en fejlvurdering med hensyn til byggeriet.

»Det er normalt, at der er ting, der skal tilpasses, efter man har taget et byggeri i brug. Og jeg er sikker på, at man finder nogle fornuftige løsninger. Det ville også være besynderligt, hvis man slet ikke havde lyttet til de ønsker, der havde været undervejs i byggeprocessen. Nu lytter man så også til dem, der mener, at nogle ting skal korrigeres, så det bliver så optimalt som muligt,« lyder det fra formanden.

Sygehuset i Aabenraa er ikke alene om problemer med moderne arkitektur, der giver indkig fra gaden og ikke egner sig til patientbehandlinger.

Det nye psykiatrisygehus i Slagelse, der også åbnede i 2015, er blevet mødt af samme kritik. Sind har klaget over byggeriet til Styrelsen for Patientsikkerhed og afventer i øjeblikket svar.

Det beskrives blandt andet i en længere artikel fra psykologernes fagmagasin, Magasinet P.

Rettelse: Vi citerede i første udgave Lene Høgh, ledende overlæge i voksenpsykiatrien på Psykiatrisk Sygehus i Aabenraa, for sin utilfredshed med byggeriets arkitektur. Dette er ikke korrekt. Citatet skulle være krediteret Birgitte Vange, overlæge i Ungdomspsykiatrisk Dag- og døgnafsnit Aabenraa.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.