Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Psykiatriske afdelinger skal forhindre patienters selvmord

Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed vil have selvmord blandt patienter ned på nul.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Danske Regioner, Den obelske Familiefond og TrygFonden står sammen bag projektet Sikker Psykiatri. Det handler om at indføre mere systematiske arbejdsgange og rutiner i forhold til screeningen og risikovurderingen af selvmordstruede patienter. Free/Colourbox
Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Danske Regioner, Den obelske Familiefond og TrygFonden står sammen bag projektet Sikker Psykiatri. Det handler om at indføre mere systematiske arbejdsgange og rutiner i forhold til screeningen og risikovurderingen af selvmordstruede patienter. Free/Colourbox

Næsten hvert syvende selvmord i Danmark, omkring 80 om året, begås af patienter i psykiatrien.

Men selvmord i psykiatrien skal helt forhindres, mener Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Danske Regioner, Den obelske Familiefond og TrygFonden. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Hver eneste selvmord, som bliver begået af en borger i sundhedsvæsenet, er ikke i orden, siger Vibeke Rischel, som er sundhedsfaglig chef i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

»Det er, hver gang en patient tager sit liv, en tragisk hændelse, som vi ikke ønsker,« siger hun til avisen.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Danske Regioner, Den obelske Familiefond og TrygFonden står sammen bag projektet "Sikker Psykiatri".

Det handler om at indføre mere systematiske arbejdsgange og rutiner i forhold til screeningen og risikovurderingen af selvmordstruede patienter.

Projektet er allerede i gang på ni psykiatriske afdelinger landet over.

Flere eksperter på området mener dog, at det vil være umuligt helt at undgå selvmord i psykiatrien.

Formanden for Sind, Knud Kristensen, tror ikke på, at selvmord helt kan undgås.

»Jeg mener, at personalet i psykiatrien er dygtige nok, men at de i en travl hverdag ikke altid får gjort det, der skal til for at forhindre et selvmord. De har ikke altid ressourcerne til det, og det er forfærdeligt,« siger han.

Annette Erlangsen, forskningsleder på Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse på Psykiatrisk Center København, mener, at målet om nul selvmord i psykiatrien formentlig er urealistisk.

»Vi kan godt forhindre, at der sker selvmord i en periode. Vi kan give patienten tilbud om støtte, men vi kan ikke udstede en garanti for, at patienten ikke begår selvmord,« siger hun.

»Vi ved også, at psykisk sygdom er en stor risiko for selvmord, og at halvdelen af dem, der begår selvmord, har været i berøring med psykiatrien.«

I Danmark er der årligt cirka 600 mennesker, der begår selvmord.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.