Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Psykiatri-foreninger afviser brug af tvang på bosteder efter drab

Danske Regioners forslag om at etablere en ny type institution til psykisk syge borgere møder dog opbakning.

København: Tvang er et overgreb og skal derfor kun bruges i alleryderste nødstilfælde.

Sådan siger formanden for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen, efter Danske Regioner har foreslået en ny type institution, som skal lægge sig mellem det psykiatriske hospital og et bosted.

Det sker efter, at fem medarbejdere på bosteder er blevet dræbt på fire år, problemer med stofmisbrug og en hverdag præget af vold og trusler på landets socialpsykiatriske bosteder.

Formanden for regionerne, Bent Hansen, siger til Politiken, at der kan være brug for at benytte tvang, og at beboere har brug for en mere "håndfast tilgang".

Knud Kristensen er dybt imod at øge anvendelsen af eksempelvis tvangsmedicinering. Men forslaget er interessant, hvis det udelukkende handler om at flytte brugen af tvang.

- Vi skal ikke gå i panik og begynde at tale om mere tvang, fordi der er gået noget galt.

- Men hvis man kan lave en filial af den psykiatriske afdeling på bostedet, hvor der er medarbejdere på regionspsykiatrien, så kan man lave tvang efter psykiatriloven, siger han.

- På den måde flytter man ikke tvangen ud på botilbuddet, men den psykiatriske afdeling ud på botilbuddene.

Foreningen Bedre Psykiatri er enig i, at der mangler muligheder for borgere, der er for syge til at være på et bosted og for raske til de psykiatriske afdelinger. Alligevel skurrer det alvorligt i generalsekretær Thorstein Theilgaards ører, når Danske Regioner taler om tvang.

Det er smadder ærgerligt, at Dansk Regioner siger, at det handler om at lave steder, hvor man kan bruge tvang. Det er trist og en forkert tilgang. Det handler om de rigtige ressourcer og nok medarbejdere, siger han.

De faglige organisationer for socialrådgiverne, sosu-assistenterne, sygeplejerskerne og socialpædagogerne er gået sammen om et oplæg, der skal mindske volden på bosteder.

Oplægget præsenteres tirsdag for indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V)

I oplægget, som Avisen.dk har fået indsigt i via FOA, foreslås det blandt andet at styrke samarbejdet mellem kommunerne, der driver de fleste bosteder og regionerne, som står for psykiatrien.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.