Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Provinsbyerne falmer mere end Udkantsdanmark

De mellemstore danske byer mister indflydelse og magt.

De mellemstore danske byer mister indflydelse og magt. Her er det færgelejet i Helsingør.
De mellemstore danske byer mister indflydelse og magt. Her er det færgelejet i Helsingør.

Mens den offentlige debat i årevis har handlet om affolkede øer og hensygnende landsbyer, har en anden og ifølge forskere langt mere alvorlig afvikling i al ubemærkethed fundet sted:

De 25-30 mellemstore danske byer, der tidligere udgjorde de vigtigste regionale knudepunkter, har med tordnende hastighed mistet magt og terræn.

»Mens alle taler om udkantsdanmark, begynder byrådene i de mellemstore provinsbyer i disse år at forstå, at det er dem, der for alvor er truede. De mister deres industri, deres offentlige arbejdspladser, deres centerposition og i sidste ende deres selvrespekt,« siger professor Johs. Nørregaard Frandsen, der forsker i bykultur og landdistriktsudvikling på Syddansk Universitet (SDU).

Det er en negativ spiral i »mellembyerne«, der ifølge Nørregaard Frandsen risikerer at gå ud over hele Danmark. For i takt med at den værdikæde, som landdistrikterne, stationsbyen, købstaden og regionshovedstaden tilsammen udgjorde, går i opløsning, mister alt andet end hovedstaden økonomisk gennemslagskraft.

»De problemer, man før kunne finde i mindre landsbyer, er nu flyttet op i de mellemstore byer, der ikke længere kan leve af landbrug, detailhandel og industri,« siger professor i økonomi og innovation på RUC Jon Sundbo.

Provinsbyerne skal kæmpe

Det er ikke mindst globaliseringen og en bølge af centraliserende kommunalreformer, der har frataget de mellemstore provinsbyer deres selvindlysende status som regionale magtbastioner med gode arbejdspladser. Alt imens de traditionelle erhverv er på retur, suger de større metropoler nemlig alle de videnstunge virksomheder og den veluddannede arbejdskraft til sig.

»Tidligere kunne man læse ud fra byens størrelse, hvor mange biblioteker, svømmehaller, politibygninger og offentlige arbejdspladser, en provinsby havde. I dag skal de kæmpe om alt ved at tiltrække nye ildsjæle, indbyggere og virksomheder,« siger geograf på Dansk Arkitekturcenter Lars Fjendbo Møller, der står bag en rapport om provinsbyernes udfordring.

»Det er nogle byer rigtig gode til, mens andre må kæmpe for ikke at blive hægtet helt af.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.