Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: Svært at fastholde unge i behandling for misbrug

Cirka 20.000 unge i landet har et stofmisbrug, vurderer professor. Det er ofte hash, som de er afhængige af.

Det er primært hash, men også amfetamin og kokain, de unge er afhængige af, fortæller professor ved Center for Rusmiddelforskning.
Det er primært hash, men også amfetamin og kokain, de unge er afhængige af, fortæller professor ved Center for Rusmiddelforskning.

En ny behandlingsmetode har hjulpet 50 procent af de unge, som deltog, til at blive stoffri efter ni måneder.

Professor ved Center for Rusmiddelforskning Mads Uffe Pedersen har ikke før set, at antallet af stoffrie har været så højt.

»Vi er positivt overraskede over, at det er 50 procent. Det er et højt tal. Vi er nok ikke overrasket over, at det er den her metode. For det er den metode, som tager alle elementer i brug og er den mest intensive.«

»Den her gruppe af unge er rigtig vanskelige at fastholde. Vi ser ofte, at det kun er 20-25 procent, som gennemfører behandlingsforløb,« siger han.

Professoren har stået i spidsen for projektet, hvor ni kommuner har deltaget. I alt er fire behandlingsmetoder med forskellige elementer blevet testet.

Metoden, der var mest effektiv, brugte alle elementer med blandt andet samtaler, gavekort, påmindelser og opfølgning.

Særligt gavekort og påmindelser er med til at fastholde de unge i behandlingen, forklarer professoren.

»Det er en meget struktureret måde at behandle de unge på, og det er det, som har givet effekten,« siger han.

460 unge fra ni kommuner været med i programmet. De unge er mellem 15 og 25 år.

Professoren håber, at behandlingen vil blive taget i brug rundt omkring i landet.

Han fortæller, at cirka 20.000 unge på landsplan har et stofmisbrug. Det er primært hash, som de unge har et misbrug af, og rigtig mange har et daglig forbrug.

Derudover er det misbrug af amfetamin og kokain, som professoren kalder »hurtighedsstoffer« eller »feststoffer«.

»Stofmisbrug er en livsstilssygdom på samme niveau, som man kan have problemer med rygning, kost og så meget andet. Det er rigtig vanskeligt at ændre sin livsstil,« siger han og fortsætter:

»Samtidig er det her en gruppe af unge mennesker, der er sårbare på en række andre områder. Så det, at en så udfordret og sårbar gruppe alligevel ændrer livsstil - fordi det er faktisk det, der skal til for, at man stopper - synes vi, er rigtig fornemt,« siger han.

Det er Center for Rusmiddelforskning, der har stået for projektet med professor Mads Uffe Pedersen i spidsen, og har lavet en evaluering af forskellige behandlingsmetoder.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.