Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: Nedskæringer ikke lig med ringere velfærd

Nedlæggelsen af 30.000 fuldtidsstillinger i det offentlige betyder ikke nødvendigvis ringere velfærd, selvom mange vil føle det sådan.

Betyder færre ansatte i det offentlige dårligere velfærd til borgerne?

I dagens Berlingske mener både Cepos og Kommunernes Landsforening ikke, at det er tilfældet. Tværtimod. De 30.000 fuldtidsstillinger, der over tre år er forsvundet i kommunerne, er nærmere et udtryk for, at velfærden er blevet bedre ifølge KL og Cepos.

Det er selvom at eksempelvis antallet af plejehjemspladser er reduceret fra 2009 til 2011, og at der er lukket 167 folkeskoler i samme periode, ifølge de kommunale nøgletal.

Når det kommer til folkeskoler og daginstitutioner, giver besparelser i personalet oftest god mening, forklarer Niels Egelund, professor i pædagogik ved Aarhus Universitet.

Han forklarer, at mange små daginstitutioner og skoler de senere år er blevet lukket til fordel for større, mere effektive enheder. På skoleområdet er der ingen noget forskning, der peger på, at større skoler er bedre en de små eller omvendt, men når det kommer til daginstitutioner giver besparelserne, eller effektiviseringerne om man vil, god mening. Både fagligt og økonomisk.

- De små daginstitutioners problem har været, at det er svært at opnå en tilstrækkelig specialisering blandt personalet. Der bliver mere ekspertise på de store institutioner, hvor man kan levere en højere faglighed og specialisering, siger Niels Egelund.

Men faglighed eller ej, så er "velfærd" et så tilpas svævende begreb, at der er svært at sige, hvornår besparelser forringer velfærden.

- Som forælder har man ofte en opfattelse af, at småt er godt, men det er altså ikke altid rigtigt, når det kommer til fagligheden. Der er mange følelser i det her, og det er relativt nyt, at man laver så store institutioner. Mange vil føle at ledelsen er kommet langt væk, og at man kører for langt for at få sine børn passer, siger Niels Egelund og fortsætter:

- Og det vil nogen nok opleve som velfærdsforringelser, selvom det fra et økonomisk og fagligt synspunkt ikke er tilfældet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.