Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor: Industrijob er forsvundet for altid

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og en række større danske virksomheder er enige om, at produktionen skal bevares i Danmark. Men det bliver ikke nemt, vurderer professor.

Danmark kan ikke leve af sine kloge hoveder alene.

Det fastslår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der sammen med en række erhvervsvirksomheder vil sætte en stopper for udflytningen af danske industriarbejdspladser. Hun mener, at tiden er inde til et opgør med den tankegang, der siger, at Danmark skal klare sig i en globaliseret verden via innovation.

- Det er helt afgørende, at vi bliver ved med at producere. Vi skal være dygtige med både hovedet og hænderne, for vi kan ikke overleve på kreativitet alene, siger Mette Frederiksen.

Danmark har de seneste cirka 20 år mistet knap 200.000 arbejdspladser inden for industrien. Udflytningen har taget fart i de seneste år, hvor danske virksomheder i stigende grad har rykket produktionen til Østeuropa og Asien.

- Vi kan ikke nøjes med et arbejdsmarked, der er forbeholdt højtuddannede. Der skal også være arbejdspladser til dem, der er dygtige med deres hænder og ikke ønsker at gå i skole i flere år, siger beskæftigelsesministeren, der har allieret sig med virksomheder som Coloplast, Rockwool og Novozymes for at vende udviklingen.

Men de 200.000 industrijob er tabt for altid, mener professor Torben Pedersen fra Institut for Strategi og Globalisering på CBS. Han forudser, at Danmark også fremover vil miste arbejdspladser til udlandet, uanset ministerens og erhvervslivets bestræbelser.

- Vi kan ikke fastholde produktionen af standardiserede produkter i Danmark, for her er omkostningen det helt afgørende parameter. De skal bare produceres så billigt som muligt, og så kan vi ikke konkurrere med udlandet, forklarer professoren, der dog ser muligheder, når det gælder den mere specialiserede produktion.

- Danmark er bedre stillet på de mere videnskrævende dele af industrien, for eksempel i forbindelse med udviklingen af nye produkter, siger Torben Pedersen, der nævner virksomheden Coloplast som et eksempel.

- Coloplast har flyttet 90 procent af sin produktion til udlandet. Kun den første fase, hvor der er tæt kontakt med udviklingsafdelingen, foregår i Danmark. Når man går over til at masseproducere et produkt, handler det om at holde omkostningerne nede, så det foregår i udlandet, forklarer professoren.

Hvis den videnstunge del af industrien skal bevares på danske arbejderes hænder, kræver det ifølge Torben Pedersen, at samfundet fastholder sin fokus på uddannelse, ligesom industrien har brug for gode rammevilkår og udviklingsbetingelser. Det sidste er helt essentielt, mener forsknings- og udviklingsdirektør Steen Lindby fra Rockwool.

- I Danmark er det vanskeligere at drive produktion end i vores nabolande, blandt andet på grund af måden, man håndterer EU-reglerne. I Tyskland kan man få miljøgodkendelse til en hel fabrik, men i Danmark skal man have det til hver enkelt maskine. Det slags ting skal der gøres op med, siger han.

Ministeren og virksomhederne mødtes mandag til en konference om industriens udfordringer. Parterne vil nu samle idéer til en ny strategi for fremtidens industriarbejdspladser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.