Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor i mikrobiologi: Sygehusene er kun rene på overfladen

Sygehusene kontrollerer for synligt snavs, men kan let overse det farlige, usynlige skidt.

Modelfoto: Sygehusene kontrollerer for synligt snavs, men kan let overse det farlige, usynlige skidt.
Modelfoto: Sygehusene kontrollerer for synligt snavs, men kan let overse det farlige, usynlige skidt.

Hvad du ikke kan se, har du ikke ondt af. Og dog.

For det er det usynlige skidt, der er farligt, fortæller professor i mikrobiologi fra SDU, Hans Jørgen Kolmos til DR Midt & Vest.

Men på landets sygehuse kontrollerer man primært for synligt snavs.

»Den måde, man måler på, er jo at man med det blotte øje ser, om der er rent på en overflade. Det er jo ikke det samme som at sige, at der er hygiejnisk rent, for det farlige snavs er i virkeligheden noget af det, som man ikke kan se«, siger mikrobiologen til DR Midt & Vest.

Kontrolrapporterne fra Hospitalsenhed Midt og Hospitalsenhed Vest viser, at de kun tjekker rengøringen med øjnene, og både Statens Seruminstitut og Rådet for Bedre Hygiejne bekræfter, at hospitalerne i Danmark hovedsageligt kontrollerer rengøringen visuelt.

Men selvom det både er godt og vigtigt, at der er æstetisk rent på et hospital, er det bare ikke nok, fortæller Hans Jørgen Kolmos:

»Vi skal bringe rengøringen skridtet videre og sige: »Vi skal også gøre rent sådan, at bakterierne kommer væk.««

Skal hospitalerne være hygiejnisk rene, skal der bruges nogle kontrolmetoder, der blandt andet tjekker for bakterier, og de findes i dag, men er lidt mere besværlige at anvende.

Formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau, kan ikke vurdere, om de visuelle kontroller er nok.

»Jeg kan bare konstatere, at det ser rent ud, når vi har de her uvildige kontroller på hospitalerne, men er der bedre forslag til, hvordan vi kan kontrollerer rengøringsstandarten, så er jeg da åben overfor at kigge på det«, siger han til DR Midt & Vest.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.