Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Professor frifindes for uredelighed

Aarhusiansk intelligensforsker har ikke begået videnskabelig uredelighed, fastslår Vestre Landsret.

Professor Helmuth Nyborg frifindes for videnskabelig uredelighed.
Professor Helmuth Nyborg frifindes for videnskabelig uredelighed.

Aarhus: Den aarhusianske professor emeritus Helmuth Nyborg er blevet frifundet for videnskabelig uredelighed.

Det fremgår af en dom fra Vestre Landsret.

Professoren, der forsker i intelligensmæssige forskelle mellem køn og racer, blev i 2013 erklæret videnskabelig uredelig af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

Udvalgets begrundelse var, at Nyborg havde anvendt vildledende reference og undladt at angive en medforfatter i en artikel om "Den vestlige civilisations forfald" publiceret i et internationalt anerkendt tidsskrift.

Det fik Nyborg til at stævne uredelighedsudvalget, fordi han ikke mente, der var tale om så alvorlige fejl, at det kunne berettige til at blive stemplet som uredelig.

Og Vestre Landsret har lyttet til Nyborgs argumenter.

- Landsretten finder, at der ikke er tale om videnskabelig uredelighed, således som dette begreb er defineret i lov om forskningsrådgivning, hedder det i dommen.

- Derfor har landsretten dømt UVVU til at anerkende, at Helmuth Nyborg ikke har begået videnskabelig uredelighed, hedder det.

Uredelighedsudvalget er også dømt til at betale 200.500 kroner i sagsomkostninger til Helmuth Nyborg.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.