Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Privatskoler får mere i tilskud end folkeskoler

Flere københavnske privatskoler får større offentligt tilskud end flere af kommunens egne skoler. Det er udtryk for social skævvridning, mener en ekspert.

Selv om det offentlige tilskud til fri- og privatskoler officielt er 72 procent af tilskuddet til en folkeskole, får flere københavnske privatskoler mere i tilskud end folkeskolerne.

Det viser en analyse foretaget af tænketanken Cevea, som har undersøgt tilskuddene til folkeskoler og privatskoler med elever fra primært ressourcestærke hjem. Det skriver Information.

Privatskolerne får i gennemsnit op til 41.000 kroner årligt pr. elev, mens folkeskolerne må nøjes med mellem 37.000 og 39.000 kroner. Det skyldes, at Københavns Kommune benytter sig af et socialt taxametersystem, hvor skoler med elever fra svage hjem favoriseres. Det vil sige, at folkeskoler med ressourcestærke elever får mindre at gøre med end privatskoler med tilsvarende elevsammensætning.

Skriger til himlen

Professor Niels Egelund fra Center for Strategisk Uddannelsesforskning på Aarhus Universitet siger til Information, at analysen fra Cevea »skriger til himlen«. Han mener, at der er brug for at indføre et tilsvarende taxametersystem for de private skoler.

- Den skævvridning, der er i dag, gavner jo de riges børn og skader de fattiges børn. Så den er med til at øge den sociale ulighed i samfundet. Derfor bør der være en eller anden form for social kompensation. Det er utroligt svært at regne ud, hvordan den skal være, men det er helt sikkert et område, hvor man bør gå ind og gøre noget, siger Niels Egelund til Information.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) er klar til at se på idéen

- Regeringen arbejder med udvikling af sociale taxametre på ungdomsuddannelsesområdet, og jeg ser gerne, at vi i forlængelse heraf også overvejer mulige modeller for et tilskudssystem for de frie grundskoler, der fremmer social mangfoldighed, siger hun til avisen.

- Men det skal ske inden for de frie skolers nuværende økonomiske rammer. Jeg mener overordnet, at vi skal have en grundskole, der afspejler befolkningssammensætningen, og det bør naturligvis også gælde for de frie grundskoler, lyder det fra ministeren.

Forskellige systemer i forskellige kommuner

Formanden for Danmarks Privatskoleforening, Kurt Ernst, tillægger ikke Cevea-analysen den store værdi, ligesom han afviser tanken om et socialt taxametersystem.

- I beregningerne her piller man enkelte skoler i enkelte kommuner ud, men landsgennemsnitligt er privatskolernes tilskud meget, meget mindre, og der er vældigt store forskelle på, hvordan kommunerne fordeler deres penge til folkeskolen. Det kan de jo selv bestemme. Københavns Kommune har et system, som er fint og godt for dem, men der er 97 andre kommuner, som ikke nødvendigvis gør det på samme måde, siger Kurt Ernst til Information.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.