Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pris for USAs nye ambassade-fæstning i London: Syv milliarder kroner

Efter voldsomme angreb i bl.a. Libanon og Kenya, er sikkerhedskravene til nye amerikanske ambassader blevet voldsomt skærpet. USAs kommende ambassade i London er en »oppulent« fæstning til et svimlende beløb.

Ambassader er i stigende grad begyndt at forvandle sig fra herskabelige kæmpevillaer til topsikrede arkitektoniske paladser.

Hvilket USAs kommende diplomatiske repræsentation i London er et glimrende eksempel på.

Det er en kube af bombesikker glas og hærdet stål, der imposant rejser sig på en tidligere industrigrund syd for Themsen, og bygningen ligner på mange måder en futuristisk fæstning - godt gemt væk fra storbyens mylder bag mure, græsplæner og en kunstig sø.

Og så er der prisen, som har bragt rynkerne frem i panden på amerikanske politikere: en milliard dollar eller knap syv milliarder kroner.

Men siden angrebene på de amerikanske ambassader i Libanon (1983) og kenya og Tanzania (1998), der sammenlagt kostede over 250 mennesker livet, er sikkerhedskravene til USAs dipomatiske bygninger blevet mærkbart skærpet.

I dag skal de således bygges i en afstand af mindst 30 meter fra nærmeste gade, de skal være omringet af høje mure og så skal de, ikke mindst, være bygget i materialer, der kan modstå trykket fra bombeeksplosioner.

Af samme årsag er det blevet en større udfordring at designe amerikanske repræsentationer, der lyser imødekommende op i bybilledet og ikke skræmmer nabolaget, som var der tale om en militær forlægning plastret til med videokameraer, sensorer og lignende.

Artiklen fortsætter under billedet.

Construction takes place in a development that will contain the new US Embassy in Nine Elms, south west London on November 18, 2016. . BEN STANSALL / AFP
Construction takes place in a development that will contain the new US Embassy in Nine Elms, south west London on November 18, 2016. . BEN STANSALL / AFP

Men Philadelphia-tegnestuen KieranTimberlake har gjort et ambitiøst forsøg med deres kubedesign i et grønt miljø. Så »lækkert« er designet, at det republikanske kongresmedlem Jason Chaffetz under en høring i 2015 kritiserede regeringen for at misbruge skatteborgernes penge på en »oppulent udseende« glasfacade, der prioriterer æstetik højere end sikkerhed, skriver CNN.

Men den nye amerikanske ambassade, der åbner i London senere i år, er langt fra det eneste eksempel på meget omkostningsrige amerikanske diplomatiske repræsentationer. USAs nye ambassade i Bagdad bliver ofte betegnet som en fem mia. kr. dyr bunker, og landets nyåbnede ambassade i Beirut kostede over seks mia. kr.

Til sammenligning har det danske udenrigsministerium sat gang i et nyt ambassadebyggeri i Indiens hovedstad New Delhi. Her forventes den samlede pris at løbe op i godt 200 mio. kr. - 76 mio. kr. for selve bygningen og 136 mio. kr. for at leje den tilhørende grund i 99 år, skriver Dagens Byggeri.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.