Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Prins Henrik æres ved Amalienborg: »Han åbnede op for, at det er helt okay at være anderledes«

Københavnerne stimler til Amalienborg for at sige farvel til prins Henrik.

Den ene københavner efter den anden trodsede her til formiddag februars kulde for at tage imod prins Henriks båre på Amalienborg Slotsplads, da han ankom fra Fredensborg.

I den stadigt større folkemængde var bl.a. 63-årige Susanne Sommer Johansen, der som så mange andre havde lagt en buket ved Christian IX’s Palæ, hvortil Prinsen skulle bringes.

»Jeg er kommet i dag, fordi jeg synes, han fortjener at blive husket. Vi har ikke altid været lige gode ved ham. Jeg tror ikke, det var nemt for ham at komme til Danmark,« siger hun:

»Han åbnede op for, at det er helt okay at være anderledes.«

Umiddelbart efter, at rustvognen med prins Henriks båre ved 11-tiden ankom til Amalienborg, kom kronprinsparret, deres børn, samt prins Joachim, prinsesse Marie og deres børn ud for at betragte blomsterhavet til ære for Prinsen.

Selve pladsen omkring rytterstatuen blev lukket for folkemængden af hensyn til rustvogn og følge, og folk måtte se til fra de brede fortove omkring Amalienborg.

Her stod også 22-årige Frederik Jensen, sergent i livgarden, sammen med tre af sine venner.

»Han var nem at holde af,« sagde han om Prinsen.

Denne særlige dag blev indledt kl. 8 med kanonsalutter fra Batteriet Sixtus på Holmen og fra kanonerne på Kronborg Slot i Helsingør.

Prinsens båre med følge forlod Fredensborg Slot kl. 10.

Dronning Margrethe og resten af Kongefamilien ser på, mens prins Henriks båre bliver båret ud i rustvognen.
Dronning Margrethe og resten af Kongefamilien ser på, mens prins Henriks båre bliver båret ud i rustvognen.

Prins Henrik køres fra Fredensborg slot til Amalienborg.
Prins Henrik køres fra Fredensborg slot til Amalienborg.

I morgen fredag kl. 18 overføres båren fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke, hvor Prinsen skal bisættes tirsdag den 20. januar.

Alle dagene frem til tirsdag vil der fra kl. 9 til kl. 17 være fremlagt kondolencelister i porten i Det Gule Palæ, Amaliegade 18, København.

Frem til tirsdag vil Prinsen i slotskirken ligge på Castrum Doloris – smertens leje – hvor hans lukkede kiste står til skue. Senest lå Frederik IX i 1972 og dronning Ingrid i 2000 Castrum Doloris.

Der vil i den forbindelse være adgang for offentligheden lørdag kl. 15-19, mens den kongelige familie besøger Castrum Doloris kl. 10-12. Søndag er der offentlig adgang fra kl. 12-19 og mandag kl. 15-19.

Selve bisættelsen finder sted på tirsdag kl. 11. Kun de nærmeste deltager, og ceremonien foreståes af tidligere biskop og tidligere kongelig konfessionarius, Erik Norman Svendsen.

Efter kremering spredes den ene halvdel af Prinsens aske senere ud over de danske farvande, mens den anden halvdel bliver nedsat i den private, kongelige slotshave på Fredensborg Slot.

Hvornår er ikke fastlagt, akkurat som der ikke kommer til at være offentlig adgang til urnestedet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.