Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Principiel dom: Hundene Frigg og Marley skal aflives

Østre Landsret har tirsdag besluttet, at to hunde skal aflives. Det kan ikke udelukkes, at de er forbudte.

De to hunde Frigg og Marley, hvis ejere bor på Fyn, skal aflives, da det ikke kan udelukkes, at de er ulovlige.

Det har Østre Landsret tirsdag besluttet i en principiel dom.

Sagen tog sin begyndelse i sommeren 2014, da Fyns Politi havde fået en anonym henvendelse om, at der befandt sig to "ulovlige hunde" på en adresse i Odense. I Danmark findes 13 forbudte hunderacer, du kan læse mere om her.

I efteråret samme år fjernede politiet de to hunde og besluttede, at de skulle aflives. Ejerne klagede over afgørelsen til Rigspolitiet, der dog kom frem til samme beslutning som Fyns Politi.

Rigspolitiet mente som Fyns Politi, at hundene tilhører racen Amerikansk Staffordshire Terrier eller en krydsning af racen.

Det afviser af hundenes ejere, som med hjælp fra Foreningen Fair Dog lagde sag an mod Rigspolitiet for at få beslutningen omgjort.

Men i sager om hundeloven er der omvendt bevisbyrde. Det betyder, at ejerne af hundene skal bevise, at de ikke tilhører en forbudt race.

Racen kan ikke bestemmes ved en dna-test, og en dyrlæge kan heller ikke med sikkerhed bestemme den. Derfor bør man, når man køber en hund, sikre sig dens stambog.

Frigg og Marley, der er søskende fra samme kuld, er af blandet race. Sælgeren af hundene har forklaret, at deres mor var en blanding af lovlige racer, mens faren var en omstrejfende labrador retriever.

Men det er ikke nok til at overbevise dommerne i Østre Landsret.

Retten finder blandt andet på baggrund af hundenes udseende og adfærd, "at der var rimelig grund til at formode, at hundene kunne være omfattet af forbuddet".

Ejerne kan nu søge om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

Spørgsmålet er dog, hvor meget glæde de vil have af at få deres hunde tilbage.

I to år har hundene siddet indespærret med kun 15 minutters daglig menneskelig kontakt.

Det kan, som Foreningen Fair Dog påpegede i et åbent brev til Miljø- og Fødevareudvalget, give dem alvorlige adfærdsmæssige problemer.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.