Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Principiel afgørelse: Konverteret afghaner får asyl

Først blev en 21-årig afghaner afvist efter at være konverteret til kristendommen, men nu har han fået asyl. Afgørelsen varsler ændret dansk asylpraksis, siger advokat og Dansk Flygtningehjælp.

En 21-årig afghansk mand fik mandag asyl efter at være konverteret til kristendommen. Det åbner for en principiel ændring af asylmulighederne i Danmark, skriver Kristeligt Dagblad.

Den 21-årige havde først fået afslag, men efter massiv kritik har Flygtningenævnet omstødt hans sag.

- Flygtningenævnet finder at måtte lægge til grund, at myndigheder og andre vil blive bekendt med ansøgers konvertering og nye religion, hvis ansøger vender tilbage til Afghanistan. Flygtningenævnet lægger herved vægt på, at religionsfrihed er en grundlæggende menneskerettighed, der ikke kun beskytter den troendes indre religiøse overbevisning, men tillige omfatter ret til at give udtryk for denne indre religiøse overbevisning gennem adfærd og handling, skriver Flygtningenævnet i afgørelsen, som Kristeligt Dagblad er i besiddelse af.

Dermed bliver der gjort op med årtiers praksis over for asylansøgere, der er konverteret til kristendommen. Særligt kristne konvertitter fra Afghanistan og Iran har fået afslag med henvisning til, at de blot kunne skjule deres nyfundne tro i hjemlandet.

- Flygtningenævnet har nu valgt at bide til bollen og har truffet en principiel afgørelse, som er udtryk for en egentlig praksisændring. Indtil nu har der været en underforstået præmis om, at afviste asylansøgere kunne holde lav profil med deres tro i hjemlandet, siger den 21-åriges advokat, Niels Erik-Hansen, til Kristeligt Dagblad.

- Men den nye praksis anerkender, at selvom ingen i hjemlandet på nuværende tidspunkt kender til konversionen, vil du få problemer, når du kommer tilbage, siger han.

Dansk Flygtningehjælp ser også afgørelsen som et principielt nybrud i dansk asylpolitik.

- I stedet for udelukkende at lægge vægt på, om konversionen for nuværende er kommet til hjemlandets kendskab, lægger man nu vægt på, at det vil den på et tidspunkt. Vi mener, at argumentationen i afgørelsen er helt korrekt, for man kan ikke pålægge en person at skjule sin tro, som det har fremgået af tidligere afgørelser, siger asylchef Eva Singer til Kristeligt Dagblad.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.