Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Præstø-vidne reddede veninde op på isflage

I alt er 10 tidligere elever fra Lundby Efterskole på listen over vidner i sagen om ulykken på Præstø Fjord, hvor en lærer mistede livet, og flere elever blev genoplivet. De sidste sidder i vidneskranken fredag.

Fredag markerer afslutningen på en følelsesladet og tårevædet uge i Retten i Nykøbing Falster, hvor de sidste to elever fra Præstø-ulykken vidner i sagen.

Første vidne, en ung pige, som var én af de tre elever, som svømmede ind til land, fortæller, at hun så en veninde i vandet og fik hende reddet op på en isflage. Formentlig årsagen til, at veninden overlevede den fatale ulykke.

- Jeg lægger hende op, jeg klasker hende på kinderne for at få liv i hende, men hun ryger hele tiden sådan væk. Jeg forsøger at varme hende, men det kan jeg ikke rigtigt, fortæller vidnet ifølge bt.dk.

I løbet af ugen er der fra otte andre tidligere elever fra Lundby Efterskole, som var involveret i ulykken, blevet tegnet et billede af en sejltur i dragebåden, hvor sikkerheden haltede.

I overensstemmelse med de fleste af sine tidligere medelever fra ulykken fortæller fredagens første vidne, at de ikke blev oplyst om sikkerheden til søs, hvilke svømmeveste de skulle vælge, eller hvordan man sejler.

Og ligesom flere andre fortæller hun, at eleverne ikke ville sige fra over for lærerne, særligt friluftslæreren, som mistede livet ved ulykken, da de dermed ville blive straffet.

- Så blev man bare sendt ud på en løbetur, fortæller hun fra vidneskranken ifølge bt.dk.

Ulykken skete i februar for knap to år siden, da 13 elever og to lærere fra skolens idrætshold sejlede ud på Præstø Fjord i en dragebåd.

Vejret var ifølge flere af elevvidner dårligt, og fordi det var blæst op, besluttede de sig for at vende om. Men vendingen gik galt, båden kæntrede, og alle havnede i vandet.

Mens tre elever reddede sig i land og fik tilkaldt hjælp, lå resten i det to grader kolde vand. Syv af eleverne var klinisk døde, men blev senere genoplivet, og flere har i dag varige mén.

Efterskolen som juridisk person og forstanderen Truels Truelsen står i retssagen tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af loven om sikkerhed til søs, og mens skolen kan ende med bødestraf, risikerer forstanderen fængsel.

Ligesom de andre var fredagens første vidne ikke vild med at skulle sejle i februar, og hun fortæller, at stemningen på havnen, inden eleverne og lærerne kom i båden, var anspændt.

- Den (stemningen, red.) er sådan lidt spids, fordi det er koldt, siger hun ifølge bt.dk og forklarer, at hun ikke husker meget fra selve kæntringen, fordi det gik hurtigt.

Selv om hun i dag er kommet videre i sit uddannelsesforløb og sit liv, fortæller hun, at ulykken fortsat påvirker hende.

- Jeg bliver hurtigt stresset over tingene. Min hukommelse er meget svækket. Jeg kan godt have det sådan, at jeg ikke er til stede. At jeg er i min egen boble, siger hun,

Dommen i sagen ventes at falde i februar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.