Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Præstø-forstander: Jeg anede intet om vintersejlads

Den 57-årige forstander på Lundby Efterskole havde stor tiltro til den friluftslærer, der stod for en skæbnesvanger dragebådtur på Præstø Fjord.

Arkivfoto af redningsmandskab ved Præstø-ulykken den 11. februar 2011.
Arkivfoto af redningsmandskab ved Præstø-ulykken den 11. februar 2011.

Det kom fuldstændig bag på Lundby Efterskoles forstander, da han hørte om ulykken på Præstø Fjord, hvor 13 elever og to lærere i februar 2011 kæntrede med en af skolens dragebåde. Det var ifølge forstanderen en klar aftale, at eleverne slet ikke skulle sejle om vinteren.

- Der har aldrig før været sejlet om vinteren, forklarede han, da han i dag blev afhørt i sagen om det strafferetlige ansvar for ulykken.

Ligesom selve skolen er forstanderen tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelsen og overtrædelse af lov om sikkerhed til søs.

Kæntringen kostede den ene lærer livet, mens syv elever fik hjertestop. De blev genoplivet, men har alle fået varige mén.

Anklagemyndigheden erkender, at det efter alt at dømme var den nu afdøde friluftslærer, der tog initiativ til turen, men betragter skolen og forstanderen som redere for båden.

Anklageren i sagen, viceadvokaturchef Michael Boolsen, erklærede på torsdagens retsmøde, at redere ifølge anklagemyndigheden har »instruksionspligt«.

Ifølge forstanderen selv havde han givet klare instruktioner. Det var eksempelvis en klar aftale, at man ikke skulle sejle om vinteren, mener han.

Forstanderen og den nu afdøde lærer havde ifølge vidneudsagnet aftalt, at skolen skulle overholde anbefalingerne fra Kano og Kajak Forbundet, der fraråder vintersejlads. Anbefalingerne stod ikke i skolens egne papirer, men det er ifølge forstanderen helt naturligt.

- Den med vinterhalvåret var jo skrevet ned af Kano og Kajak Forbundet. Grunden til at jeg ikke har skrevet det på vores eget papir? Jeg skriver heller ikke færdselsloven ned, når vi skal ud at køre i bus, sagde han.

Lærerne har også ansvar

Anklager Michael Boolsen ville også vide, hvem der har ansvar for sikkerheden på skolen?

- Det er mig, der i sidste ende står inde for den, sagde han.

Han tilføjede dog, at det i praksis er lærerne, der skal sørge for, at alle regler bliver overholdt i hverdagen.

I den forbindelse havde han ifølge vidneudsagnet stor faglig tillid til den nu afdøde friluftslærer, som havde stor erfaring med vandsport og sejlads.

- Han stillede utroligt høje krav til sig selv og andre, sagde forstanderen.

- Jeg synes, at han og jeg havde et godt samarbejde. Han respekterede mit område, og jeg respekterede, hvad han opfattede som sit område. Han har ikke på noget tidspunkt givet mig grund til at tvivle.

Forstanderen uddybede, at han ugentligt havde lange samtaler med friluftslæreren. Her talte de også om sikkerhed.

Efterskoleforstanderen risikerer fængselsstraf, hvis retten finder, at han var ansvarlig for, at ulykken kunne finde sted. Det er således blevet kritiseret, at eleverne blot havde svømmeveste og ikke redningsveste på, lige som vind- og vejrforholdene også var hårde de pågældende dag. Lundby Efterskole risikerer bødestraf.

Både skolen og forstanderen nægter sig skyldige i anklagerne mod dem.

Dommen ventes at falde 1. februar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.